avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Din stimulent in CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Din stimulent in CIC

Buna ziua! Va prezint o situatie; Am nascut si dupa ce mi-am epuizat toate zilele de concediu medical de sarcina si lehuzie (dat de medicul de familie), mi-am facut dosar pt acordarea stimulentului, deci m-am reintors la munca. Acum, la un an si o luna cat are fetita, mi s-a expirat contractul de munca pe perioada determinata. Pot intra in CIC pana imi gasesc alt loc de munca?Am dreptul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:46, 12 August 2014
1. - Dvs. ati optat direct pentru stimulentul de insertie fara sa intrati in concediu crestere copil (CCC).
- In aceasta situatie se considera ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an.
- Copilul a depasit varsta de 1 an si nu mai puteti solicita CCC.
- Pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani trebuie sa aveti venituri din salarii (indiferent de programul de lucru si de cuantumul acestora).
- Puteti solicita reluarea platii stimulentului de insertie atunci cand va gasiti un loc de munca.


2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
va multumesc pentru promptitudine! Pana astept aprobarea de la minister (al Sanatatii) pentru infiintarea unui post de medic, as putea sa muncesc pe baza unui contract de prestari servicii? (mi s-a prezentat optiunea aceasta de catre cineva). Este suficient pentru a beneficia in continuare de acordarea stimulentului?
1. Venitul obtinut in baza unui contract de prestari servicii este un venit profesional si pe perioada obtinerii lui puteti beneficia de stimulentul de insertie.

2. O copie dupa acest contract o duceti la AJPIS ca sa va poata plati, in continuare, stimulentul de insertie.
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:


- Puteti solicita reluarea platii stimulentului de insertie atunci cand va gasiti un loc de munca.






In acest caz, daca am stat de exemplu 2 luni fara loc de munca, atunci cand solicit reluarea platii stimulentului de insertie o data cu noua angajare, trebuie refacut dosarul? sau este suficient sa duc o copie dupa contract si o cerere de reluare a stimulentului?Multumesc din nou foarte mult pentru raspunsuri!
1. Plata stimulentului de insertie inceteaza in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani

2. Pana atunci, pe perioadele in care nu aveti venituri din salariu plata stimulentului de insertie se suspenda.

3. Cand aveti venituri din salariu este suficient sa faceti o cerere si sa duceti o copie dupa contractul individual de munca sau o adeverinta de la angajator ca sunteti "salariata incepand cu data de... conform contractului individual de munca inregistrat in Revisal sub nr... din data de... ".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Ccc cosminpe cosminpe buna ziua as dori sa-mi spuneti daca se poate urmatorul lucru:daca am intrat in concediul crestere copil si am optat pentru intoarcerea la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuiesc facuti la renuntarea la concediul de crestere copil si angajarea in alt loc de munca florisecuiu florisecuiu eu nrmal in februarie 2012 ar trebui sa in cep munca dar am fost la un interviu la alta firma si de la 1 .12.2011 am fost acceptata sa-mi incep activitatea ... (vezi toată discuția)