avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare cotã parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare cotã parte

Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă:
A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie acordul lui B pt acest lucru? Ce formalităţi trb. urmate de A pt a putea încheia actul translativ de drepturi? Mulţumesc!
Isi poate vinde cota parte fara acordul celuilalt coproprietar, iar ca acte, ar trebui s amearga la notarul unde se va face contractul ca sa ii dea pe o lista. In principal actul de proprietate, certificatul fiscal ( e valabil numai pana la sfarsitul lunii in care il solicitati), ultimele chitante de la furnizor energie, gaz sau dupa cum e cazul, adeverinta de la asociatia de proprietari ca nu aveti datorii ( sau ca aveti), cadastru, incheierea de intabulare, extras de carte funciara.. cam astea.
cota parte este delimitata sau are cota de 1/2 dar la comun?
Cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata, chiar daca nu este sistata starea de indiviziune.

Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).



Bunul imobil şi terenul aferent a fost dobândit de către A şi B printr-un act translativ de drepturi ( vânzare-cumpărare). A şi B sunt cumpărători în acest înscris. Contează cumva calitatea coproprietarilor adică A şi B sunt soţ şi soţie! Imobilul nu a fost intabulat şi din câte ştiu nici CF nu are. O soluţie ar fi antecontract şi mers pe cale judiciare cu o hotărâre care să ţină loc de act autentic? Cota firească este de 1/2, nu?
Ei detin bunul cu cota de 1/2 dar este un bun comun si nu poate fi vandut fara acordul celeilalte parti.Mai ales daca sunt trecuti in acte amandoi. Vor sa vanda unei terte persoane sau ?

Alte discuții în legătură

Poate sa scada cota mea de partaj daca eu nu mai locuiesc in imobilul bun comun? Nellviva Nellviva Buna ziua ! Am divortat si m-am mutat din casa pentru siguranta mea, dar nu am inceput partajul deoarece eu nu am inca suficienti bani (este o casa ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Posibilitate donatie vioricadiaconescu vioricadiaconescu Cineva detine impreuna cu sotia (in devalmasie) o proprietate. Poate vreunul din cei doi soti, in mod independent, sa faca o donatie cu scutire de raport ... (vezi toată discuția)