Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă:
A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie acordul lui B pt acest lucru? Ce formalităţi trb. urmate de A pt a putea încheia actul translativ de drepturi? Mulţumesc!
Da unei terţe persoane. E o situaţie ciudată pentru că legiuitorul spune cam aşa: ART 634 C.civ (1) Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară.
Ce se poate deduce de aici?
da,dar cand totul este la comun si nu este specificat clar care bucata este a cui, de exemplu, sotul are partea din nord si sotia cea din sud, trebuie acordul partii ceilalte.
Nu aveti domnule o coproprietate pe cote parti, ci in devalmasie cu sotia, nu puteti vinde decat dupa ce faceti de voie, de nevoie un partaj.
Cota parete ar fi insemnat ca a sa fie cumparator pe 1/2 si B pe cealalta, ori ei au calitatea de cumparatori la gramada fara sa se evidentieze cat are fiecare, in acest caz ori vand impreuna , ori fac partaj.
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
Partaj bunuri
pendre
Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Donatie
MariaSarah
1.Pot lasa fiului meu prin donatie sau vanzare-cumparare partea ce imi revine dintr-o casa ramasa in urma unui divort, pentru care nu s-a facut partaj?
2. ... (vezi toată discuția)