avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxa hoteliera
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxa hoteliera

Buna ziua,
Va rog sa-ma ajutati si sa-mi spuneti taxa hoteliera la ce rand din decontul de tva se trece.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:26, 14 August 2014
Cf art 137 alin 3 lit e) din Codul fiscal:

(3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
e) sumele achitate de o persoană impozabilă în numele şi în contul altei persoane şi care apoi se decontează acesteia, inclusiv atunci când locatorul asigură el însuşi bunul care face obiectul unui contract de leasing şi refacturează locatarului costul exact al asigurării, astfel cum s-a pronunţat Curtea Europeană de Justiţie în Cauza C-224/11 BGZ Leasing sp. z o.o., precum şi sumele încasate de o persoană impozabilă în numele şi în contul unei alte persoane.


Norme:

(5) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele încasate în numele şi în contul altei persoane, care nu se cuprind în baza de impozitare, cuprind operaţiuni precum:

a) cotizaţii, onorarii, redevenţe, taxe sau alte plăţi încasate în contul unei instituţii publice, dacă pentru acestea instituţia publică nu este persoană impozabilă în sensul art. 127 din Codul fiscal. În această categorie se cuprind, printre altele, şi taxa pentru serviciile de reclamă şi publicitate prevăzută la art. 270 din Codul fiscal, taxa hotelieră prevăzută la art. 278 din Codul fiscal, contribuţia la Fondul cinematografic prevăzută la art. 13 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, taxa asupra activităţilor dăunătoare sănătăţii, prevăzută la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;


Daca e vorba de factura emisa atunci nu cuprindeti niciunde suma, iar daca e vorba de achizitie la rd 26, dar nu e obligatoriu:

Ordin 1790/2012:

Rândul 26 - se înscriu informaţiile din jurnalul de cumpărări*), privind:
- contravaloarea achiziţiilor de bunuri şi servicii a căror livrare/prestare a fost scutită de taxă, neimpozabilă sau supusă unui regim special de taxă;
- contravaloarea achiziţiilor de bunuri şi servicii din alte state membre pentru care nu se datorează taxa pe valoarea adăugată în România;
- contravaloarea achiziţiilor intracomunitare de bunuri scutite de taxă sau neimpozabile în România;
- contravaloarea achiziţiilor de servicii intracomunitare scutite de taxa pe valoarea adăugată;
- contravaloarea importurilor scutite de taxa pe valoarea adăugată.
Nu este obligatorie înscrierea în decont a sumelor care nu sunt incluse în baza impozabilă.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva taxa locala turkn turkn Am urmatoarea problema:pentru a putea intra in centrul orasului cu o masina de 10 tone,am platit la primarie o taxa,nepurtatoare de tva pentru care primaria ... (vezi toată discuția)
Tva taxa de prima imatriculare buly1976 buly1976 Am achizitionat prin leasing, ca persoana fizica, un autoturism Societatea de leasing mi-a facturat taxa de prima imatriculare la care a adaugat TVA. Cat ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara cu tva katica katica Societate din Ro inregistrata in scopuri de TVA in Ro face o achizitie din HU de la o societate fara cod valid de TVA factura emisa cuprinde si TVA. In ce ... (vezi toată discuția)