avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum pot transforma o marca verbala nedistinctiva ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum pot transforma o marca verbala nedistinctiva intr-una eligibila pentru inregistrare la OSIM?

Buna ziua!

Intentionam sa inregistrez o marca verbala de tipul "materiale educative" (exemplu ipotetic), utilizata pentru conceperea si comercializarea unor materiale educative. Am inteles insa ca nu este eligibila, intrucat nu intruneste criteriul de distinctivitate.

Exista cateva artificii prin care o astfel de denumire poate fi transformata intr-o marca eligibila? Ma refer la:
1. marca verbala prin adaugarea unui alt cuvant care sa ii aduca aceasta caracteristica de distinctivitate (ceva gen: "noile materiale educative ", "materiale educative pentru intreaga familie", "materiale educative Ionescu")
2. marca combinata prin adaugarea unui logo (desen fara nici un fel de semnificatie sau trimitere la activitatea desfasurata) - "materiale educative" + logo

Daca da, as vrea sa stiu in ce masura variantele 1 si 2 pot asigura protectie si pot impedica alte persoane sa:
1. inregistreze marci care contin alaturarea de cuvinte "materiale educative"
2. conceapa / comercializeze si promoveze produse asemanatoare, utilizand alaturarea de cuvinte "materiale educative".

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: amria , utilizator 17:53, 14 August 2014
expresia uzuala mentionata poate fi folosita de oricine.

dvs puteti impiedica pe cineva sa foloseasca doar marci identice sau similare logoului dvs (ce contine expresia uzuala mentionata), pentru produse identice sau similare, adica doar pe cineva care foloseste un semn a carui imagine de ansamblu este identica&similara cu imaginea de ansamblu a logoului dvs( indiferent care este acel logo- un alt cuvant distinctiv sau un element grafic + expresia uzuala). Analiza similaritatii marcii nu se rezuma la compararea unor elemente lipsite de distinctivitate ci la comparatia marcilor in ansamblu.

in plus, expresiile uzuale lipsite de distinctivitate nu pot fi apropriate, ele fiind "in domeniul public"

Multumesc pentru raspuns.

Nu imi este inca foarte clar cum se apreciaza similaritatea marcilor, in cazul in care sunt inregistrate pentru produse identice sau asemanatoare.

Cu alte cuvinte, daca eu inregistrez marca verbala "materiale educative Ionescu", cineva cu produse identice / asemanatoare poate primi drept de a inregistra "materiale educative Zamfir"? Se considera marci similare sau suficient de distincte?

Sau, in celalalt exemplu, daca eu inregistrez marca combinata "materiale educative + logo=patrat albastru", cineva cu produse identice / asemanatoare poate primi drept de a inregistra "materiale educative + logo=triunghi rosu" ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere provizorie o.s.i.m ContSters454104 ContSters454104 Va rog respectos sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in continuare. AVIZ DE REFUZ PROVIZORIU AL CERERI m 201702820 Ca urmare a examinari de fond in conformitate ... (vezi toată discuția)
Cuvinte in trademark Stadva Stadva Trademarkul este inregistrat pe 5 cuvinte , sa zicem [i]cuvant1 cuvant2 cuvant3 cuvant4 cuvant5[/i] . Doresc sa inregistrez un domeniu de internet pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare osim nume domeniu internet syncmaster syncmaster Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca dupa rezervarea domeniu de internet .ro este cazul sa inregistrez acest domeniu si la OSIM .Am auzit ceva ... (vezi toată discuția)