cioan a scris:
Cele doua rezultate ale imbibatiei alcoolice ]n sange sunt pe panta ascedenta. Este posibil ca la recalcularea alcoolemiei la ora producerii accidentului aceasta sa nu depaseasca valoarea de 0,80 mg/ml. in cadrul cercetarii penale trebuie analizata masura in care alcoolemia (sub 0,80 mg/ml) a influentat producerea accidentului si, mai ales, posibilitatile de evitare a accidentului.
ing. Ioan Ciobanu
In nouă formă de incriminare a faptei de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, condiţiile de incriminare s-au schimbat în ceea ce priveşte momentul la care este necesară existenţa îmbibaţiei alcoolice în sângele conducătorului auto, pentru a se putea constata întrunirea elementului material al laturii obiective a infracţiunii, faţă de reglementarea anterioară, prevăzută de art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Dupa cum stiti, conform reglementării anterioare, îmbibaţia alcoolică peste limita prevăzută de lege trebuia să se găsească în sângele conducătorului auto la momentul conducerii autovehiculului, în timp ce noua reglementare prevede că îmbibaţia alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge trebuie să existe la momentul prelevării mostrelor biologice.
Astfel, prin modificarea conţinutului infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, legiuitorul
a eliminat posibilitatea unei recalculări ulterioare a îmbibaţiei de alcool în sânge, în scopul eliminării inconvenientelor create de această recalculare.