Buna ziua tuturor,
Am un caz mai special, comico-tragic chiar...
In noaptea de 28-29 iulie, circuland dinspre Bologna spre Bacau, am fost oprit de Brigada Rutiera Bistrita Nasaud pentru viteza. Am dat actele si, verificandu-ma pe aparat, au observat domnii politisti ca figuram cu permisul suspendat. Dupa ce au verificat prin statie, mi-au spus ca, intr-adevar, am avut o suspendare de o luna prin Aprilie, care deja expirase si ca este o greseala, trebuie sa merg la Bacau sa rectific statutul permisului meu. Am primit amenda si permisul inapoi. Nu am apucat sa stau la Bacau ca am ajuns la Bucuresti, unde, in noapte de 2-3 August, circuland regulamentar pe o anumita strada, ma trezesc cu masina Sectiei 17 in stanga mea, cu girofar aprins si semnale acustice: "Bacaul, trageti pe dreapta!!".
Eram cu masina unui prieten, cu numere de BC. Au venit foarte alarmati la masina si mi-au spus direct sa deschid portbagajul, neprezentandu-mi motivele opririi. Am iesit, am deschis portbagajul, m-au intrebat de stupefiante alcool, etc. Nimic in neregula, mi-au cerut actele, pe care nu le aveam la mine, drept pentru care au trecut la verificare prin statie. Au fost instiintati ca am permisul suspendat si ne-am deplasat la sediul Sectiei 17, dupa care am fost la domiciliul prietenului meu pentru a lua actele masinii si cele personale, dupa care iar la sectie, unde acei 3 agenti s-au chinuit sa imi ia o declaratie.
Am vazut si eu cazierul rutier si figura intr-adevar o suspendare din Aprilie, dar mai figura si o alta suspendare activa, pe 3 luni pentru viteza. Mentionez ca mai apareau acolo si alte 2 amenzi primiet, in perioada de suspendare. Mi s-a zis ca mi se va intocmi dosar penal si ca declaratia mea va ajunge la Biroul Rutier Bucuresti. Adaug faptul ca toata noaptea, domnii politisti au avut un comportament total neadecvat, de MAHALA ("Tati, lasa ca te premiem noi", "Tati, da ne iei de fraieri?", "Bai nene, da-o-n p**a mea de treaba" si multe altele)
Am sunat 2 zile la rand la Biroul Rutier, unde nu a raspuns nimeni (Ba chiar doamna centralista mi-a si zis ca asa procedeaza cei de acolo, nu prea raspund la telefon).
Mentionez ca, pentru prima suspendare, am primit instiintarea Acum 2 saptamani, deci la 3 luni dupa ce expirase, iar pentru cea de-a 2-a suspendare nu am primit nimic.
INTREBARI:
Ce ar trebui sa fac eu acum? Sun la Bucuresti, Bacau, Bistrita? Cine e de vina pentru faptul ca nu am fost instiintat de aceste suspendari? Daca eu nu am fost instiintat, de unde sa stiu ca comit o infractiune? Si daca am comis-o in necunostiinta de cauza, este normal sa fiu sanctionat? Si daca da, e normal sa se ajuga la dosar penal? Adica, inteleg, Legea e Lege si o respectam, dar de ce trebuie sa platesc eu pentru ca organele Legii nu isi fac datoria cum trebuie??
Aveti dosar penal intocmit pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.335 c.p.
Pe durata cercetarilor nu aveti dreptul sa conduceti, politistul v-a eliberat dovada fara drept de circulatie.
In concluzie, fiind vorba de un dosar penal, vor urma procedurile specifice, veti fi chemat la audiere.
ART. 335 c.p.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 86 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 86 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 86 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată