avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Evidenta contabila asociatie de proprietari nou ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Evidenta contabila asociatie de proprietari nou infiintata

Salut!

Este vorba de o asociatie de proprietari care a avut AG de constituire in luna aprilie, iar Hotararea Judecatoreasca a devenit definitiva in iulie. In August are si CIF.
Din aprilie pana in iulie, au fost emise facturi de utilitati pentru "asociatie" pe numele dezvoltatorului sau pe numele unuia dintre proprietari. Au fost stabilite fonduri, s-au afisat liste de intretinere, s-au strans bani, s-au achitat facturi. Evidenta a fost tinuta "ca la carte". Acum ca exista CIF totul trece la nivelul de normalitate. Am preluat balanta soldurilor, datoriile asociatiei, restantele etc, astfel incat luna august va fi prima luna oficiala a asociatiei.
Va fi oare vreo problema referitoare la preluarea evidentei dinainte de obtinerea CIF-ului, din punct de vedere legal? Inca mai sunt furnizori cu care nu am incheiat contracte pe numele asociatiei si probabil va mai dura ceva timp (din diverse motive). Cum procedez cu facturile catre ei, cum justific banii folositi la achitarea acelor facturi neavind CIF-ul asociatiei pe ele?
Ati mai trecut prin etape asemanatoare cu asociatii de prop. nou infiintate?

Multumesc :-/
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:17, 15 August 2014
Trebuie sa tineti contabilitatea in partida simpla, nu este o problema ca nu exista CIF-ul pe factura, sunt facturi emise pentru asociatie, facturi care se regasesc si in listele de plata.
Presedintele asociatiei trebuie sa mearga la furnizorii de utilitati sa incheie contracte cu acestia in numele asociatiei, iar dupa aceea acestia emit facturile pe numele asociatiei.
Vedeti si Legea 230/2007 si HG 1588/2007, trebuie sa faceti si contracte de munca pentru personalul angajat.
Stiu toate acestea, dar cred ca am pus gresit intrebarea. :">
Este oare corect sa "resetez" toate registrele (jurnal, casa, fonduri) si doar sa preiau soldurile din "contabilitatea" tinuta pana sa obtin CIF-ul? Sau toate registrele sunt valabile contabil chiar daca au fost facute inainte de obtinerea CIF-ului.
Toate "registrele" sunt ale asociatiei si sunt de uz intern. Nu vi le cere nimeni din afara asociatiei, nu le predati nimanui.... Adica au fost si raman ale dumneavoastra.
Daca spuneti ca evidenta contabila e in regula, ca inca nu ati incheiat contravte cu toti furnizorii, lucru firesc dealtfel deoarece cu unii furnizori se poate pierde vremea 2-3 luni..., chiar sunteti obligat sa mergeti in continuare pe aceleasi evidente contabile. Daca vreti sa aveti o delimitare vizibila in aceste documente, trageti o linie sub ultima operatie din luna iunie si/sau barati foaia de acolo in jos. Preluati soldul fimal de acolo ca sold initial la 1 iulie si continuati-va treaba.
Am avut o unificare de doua asociatii anul acesta. Dupa obtinerea incheierii judecatoresti am rezilat pe rand contractele cu furnizorii si-am incheiat altele noi. Cu doi furnizoro am reusit in 2 saptamani, cu alti in aproape 2 luni iar cu unul abia dupa 3 luni (cel de energie electrica ce a facut verificari, stiudii, proiecte... pe fiecare scara). In aceasta perioada am primit facturi de la unii pe asociatia unificata iar de la altii pe fiecare din cele doua asociatii. Le-am inregistrat normal pe aceleasi documente, centralizatoare, registre... Pe copertile registrelor a ramas denumirea vechilor asociatii si sub aceasta acum este scrisa si denumirea noii asociatii unite.
Cand vom termina aceste registre vom cumpara altele si vom pastra doar noua denumire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatia soldurilor marida marida În situatia soldurilor la data de 30 iunie nu stiu ce trebuie sa trec la rubricile 1.”Actele de plată pe luna în curs, nerepartizate pe membrii ... (vezi toată discuția)
Factura neachitata termoficare florinmoldovan florinmoldovan Buna ziua, Oare ma poate ajuta cineva :cand am schimbat administratorul, am incheiat un process-verbal primire -predare documente contabile din care reiesea ... (vezi toată discuția)
Preluare societate prin cesiune ALINAfenesan ALINAfenesan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspunsuri pentru urmatoarea situatie: o societate aflata in inactivitate temporara (suspendata) este preluata de catre un ... (vezi toată discuția)