avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ajutoare nastere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ajutoare nastere

Sunt considerate venituri salariale si impozitate ca atare ajutoarele de nastere acordate conform art 51 lit c din CCM?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 13:35, 19 Mai 2009
da
Ar fi corect sa le consider deductibile la calculul impozitului pe profit in limita de 2% din fondul de salarii, cf art. 21, alin 3, lit c si neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, in baza art 55, alin 4 lit a?
Corect!

Aceste cheltuieli se incadreaza la art .21 CF
"(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
a) cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2% aplicată asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile şi totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu impozitul pe profit;
b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi sau unităţi aflate în administrarea contribuabililor; grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, precum şi pentru şcolile pe care le au sub patronaj. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament"
=D>si eu sunt de acord cu incadrearea lor in art 21 CF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor material angajat, impozitare mateiadriana mateiadriana Buna ziua, ajutorul material in caz de accident sau operatie dat salariatului de catre angajator se impoziteaza? (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tivhetelor cadou liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA! vA ROG SA-MI SPUNETI CUM TREBUIESC ACORDATE TICHETELE CADOU, TREBUIE ACORDATA NUMAI VALOAREA DE 150 LEI/ ANGAJAT? PENTRU A PUTEA FI DEDUCTIBILE ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou CRISMAT CRISMAT care este regimul tichetelor cadou?va multumesc. (vezi toată discuția)