avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM pe perioada determinata

buna ziua,

va rog sa ma lamuriti referitor la Art. 84 din codul muncii cf caruia
" Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni".si art art 8 alin 4 cf caruia"intre aceleasi parti se pot incheiea cel mult 3 contracte succsive pe periada determinate"
in speta este vorba de un contract care a fost prelungit prin acte aditionale si acum se apropie de cele 36 de luni.ce se va intampla dupa daca angajatorul nu doreste incheierea unui contract pe perioada nedeterminata(e o..."moda" in acea firma toata lumea cu contracte pe perioada determinate)
odata implinite cele 36 de luni se poate incheia un nou contract pe perioada deteminata?

multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 19 August 2014
irina_g a scris:

odata implinite cele 36 de luni se poate incheia un nou contract pe perioada deteminata?

Da, sigur, cu conditia ca durata sa fie de maxim 12 luni.
irina_g a scris:

... .ce se va intampla dupa daca angajatorul nu doreste incheierea unui contract pe perioada nedeterminata(e o..."moda" in acea firma toata lumea cu contracte pe perioada determinate)
odata implinite cele 36 de luni se poate incheia un nou contract pe perioada deteminata?
...


Daca nu se va modifica durata c.i.m. in nedeterminata, atunci raportul de munca va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

Daca se doreste a se incheia un nou c.i.m.pe durata determinata, atunci durata acestuia nu poate fi mai mare de 12 luni, conform art.82 alin.5 C.mun.
In cazul in care angajatorul nu doreste incheierea unui CIM pe durata nederminata, ci un altul pe durata determinata (cu toate ca legea ii interzice acest lucru), va puteti adresa instantei de judecata sa constate ca noul contract este incheiat pe durata nedeterminata.
Concret, se solicita anularea clauzei referitoare la durata muncii (determinita) si constatarea ca acel contract este incheiat pe durata nedeterminata.
Care este temeiul de drept al acestei obligatii?
Dreptul salariatului de a nu incheia CIM care contine clauze contrare Codului muncii.

De exemplu, fara a fi exhaustiv, art. 38 din Codul muncii:
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie (nota mea, contract, clauza s.a.) prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Apoi:
Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.


Per a contrario, daca se iese din aceasta regula, contractul urmator este contract pe durata nederminata.
A interpreta in alt mod inseamna a lasa fara efect contractul individual de munca ...

Si inchei cu principiul contractual:
Contractul se interpreteaza in sensul de a produce efecte.

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata - perioada nedeterminata baandreea baandreea Buna ziua. Care sunt din punct de vedere legal solutiile dupa ce o persoana incadrata pe perioada determinata a implinit cele 36 de luni conform Codului ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata - suspendare Micaela Tudor Micaela Tudor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Avem o situatie cand angajatul doreste sa intre in concediu fara plata , dar are contract pe ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata tullio tullio Buna ziua, va rog daca se poate sa-mi spuneti de cate ori are dreptul angajatorul sa reinnoiasca contractul de munca pe perioada determinata aceleiasi ... (vezi toată discuția)