Data de salariu este de 30 ale lunii.Nu exista vre-o specificatie in contract de genul"Salariul pe data de 30 ale lunii urmatoare celei lucrate".Din data de 18 Iulie pana in data de 06 August am fost in CO.Din 06 August am intrat in prenatal.Ultimii bani de la firma i-am lunat pe 18-07 (achitarea lunii iunie).Pana pe 30 -08 nu mai trebuie sa iau nici un ban?. Lucrez la particular.Nu am semnat CCM ci doar CIM.Si banii pt concediu medical cand ar' trebui sa ii iau?(pentru prenatal august).
Multumesc!
1. Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
2. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
3. Plata indemnizatiei pentru concediu medical se face o data cu plata drepturilor salariale.
4. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. (3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
In acest sens, pentru neplata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca puteti depune o sesizare la Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate.
Concediul neplatit
floeina
buna ziua .am o nelamurire. am intrat in concediu de maternitate pe15 mai pana in 22 august knd sau terminat cele 42 de zile ...sefa mea refuza sa imi dea ... (vezi toată discuția)