avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru 12 ore zilnic. 30 zile lucru, 30 zile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru 12 ore zilnic. 30 zile lucru, 30 zile liber

In cadrul firmei in care lucrez pe postul de Geolog, domeniul petrolier, programul de lucru trecut in contractul de munca este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana.

Problema mea este ca in realitate, programul de lucru este de 12 cu 12 ore (doua saptamani de zi, doua saptamani de noapte), timp de 30 zile/lunar, iar apoi urmeaza 30 zile libere. Practic, lucrez 6 luni dintr-un an, iar 6 luni le am libere. Am fost si la ITM sa discut problema asta dar inspectorii au spus ca este un vid legislativ si ca acest program de lucru incalca prevederile legale (si ca nu-mi pot da o solutie legala pentru ca nu exista nici o solutie). Din cate imi dau seama, toate firmele din domeniul petrolier incalca legislatia in vigoare datorita programului de lucru, atat la nivel national cat si la nivel mondial.

Cum se poate rezolva aceasta problema a programului de lucru astfel incat sa pot lucra si eu in legalitate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 19 August 2014
Nu are cum sa fie un program de munca 12/12 , deoarece legislatia muncii prevede ca "durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore".

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

Puteti depuneti o sesiza scrisa la cele doua institutii.
Iti garantez ca asa este programul de lucru si este un program care convine tuturor salariatilor care lucreaza in domeniu (ingineri petrolisti, geologi, mecanici, necalificati, etc.). Dupa 30 zile de lucru stau acasa linistit alte 30 zile. A fost o incercare de trecere la program de lucru de 12 cu 24 dar s-au revoltat toti salariatii si s-a revenit la acelasi program de 12/12 in ture de 30 zile.

Eu vreau ca totul sa aiba acoperire legala. Ce se poate face astfel incat acest program de lucru sa fie legal si toata lumea sa fie multumita? Cei care lucreaza in domeniul naval si sunt plecati cate 6 luni din tara, cum procedeaza? Ei nu sunt la serviciu non-stop?
Acoperire legala un astfel de program nu o are.
OK, am inteles dar chiar nu se poate face nimic astfel incat acest program de lucru sa fie "legalizat"?

Va rog sa ma ajutati cu o idee, cu o solutie astfel incat sa am si eu un program de lucru legal. Nu vreau nimic mai mult.
O solutie ar fi sesizarea celor doua instituții,mai sus mentionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare idanytzy idanytzy buna ziua sunt angajat la o la care nu se platesc orele suplimentare si nici nu beneficiez de zile libere cum se procedeaza in acest caz? (vezi toată discuția)
Contract de munca de ochii institutiilor likka likka Buna ziua , lucrez ca sofer profesionist la o firma de curierat tura de noapte.. Salariu este in cim de 1300ron brut primim doar 800ron net ca avans iar ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca andreea83 andreea83 Buna ziua.In prezent lucrez 9 ore pe zi cu un contract de munca de 4 ore pe zi. Intrebarea mea este daca angajatorul este obligat( legal )sa modifice ... (vezi toată discuția)