avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere strain retinut de politia rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere strain retinut de politia rutiera

Buna dimineata! Intrebarea mea este daca este legal ca politia rutiera sa retina permisul unul strain din Olanda pt.depasirea vitezei si sa ceara ca a doua zi sa depuna declaratie notariala cu data cand paraseste tara si in ziua respectiva primeste inapoi de la seful politiei locale in timp de 15 zile altfel se returneaza la Ambasada tarii respective. Dupa 15 zile pers.respectiva nu ate voie 90 de zile sa conduca pe teritoriul Romaniei. Vreau sa mentin ca agentii nu preau stiau engleza si nu s-a explicat nimic din cea ce eu v-am descris numai dupa interventia mea. Respectivul are si pasaport de Diplomat. Eu asa stiu ca nici o tara nu are voie sa retina act care apartine unei tari straine. Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a savarsit o fapta care atrage suspendare dreptului de a conduce, au dreptul sa-l retina. Poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
Daca nu face aceasta solicitare si nici nu contesta sanctiunea...o sa fie trinis in Olanda.

ART. 113*) OG195/2002
(1) Permisul de conducere se restituie titularului:
a) la expirarea perioadei de suspendare;
#M5
b) *** Abrogată
#B
c) la încetarea măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal;
#M5
d) *** Abrogată
#B
e) în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat;
f) la încetarea cauzelor pentru care a fost retras permisul de conducere în condiţiile art. 97 alin. (4), certificată printr-un act medico-legal.
#M5
(1^1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(1^2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1^1), Inspectoratul General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.
#B

(2) Permisul de conducere se restituie de către poliţia rutieră în condiţiile stabilite în regulament.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 6 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 113 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
#M16
"c) la încetarea măsurii de siguranţă prevăzute la art. 108 lit. c) din Codul penal;"

HG 1391/2006
ART. 190
(1) În cazurile prevăzute de lege, odată cu constatarea faptei, poliţistul rutier sau, după caz, poliţistul de frontieră reţine permisul de conducere, eliberând dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, după caz.
(2) Permisul de conducere reţinut în condiţiile alin. (1), împreună cu un raport de reţinere, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1E, se trimit, cel mai târziu în prima zi lucrătoare care urmează celei în care a fost eliberată dovada înlocuitoare, la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta, care are obligaţia să facă imediat menţiunile corespunzătoare în evidenţa conducătorilor de autovehicule şi tramvaie.
(3) Raportul de reţinere, precum şi documentele sau plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute unui conducător de autovehicul care posedă permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberat de o autoritate străină se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a fi trimise autorităţilor emitente.
ART. 207
Când un conducător de autovehicule, posesor al unui permis de conducere eliberat de către o autoritate străină, săvârşeşte o faptă pentru care legea prevede şi aplicarea punctelor de penalizare, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se trimite poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru informarea autorităţii statului care a emis permisul de conducere.
ART. 212
(1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării de către titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare.
(2) Când dovada înlocuitoare este eliberată fără drept de circulaţie, permisul de conducere şi copia procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit unităţii de poliţie prevăzute la alin. (1) în cel mult o zi lucrătoare de la data constatării faptei.
(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.
ART. 220
(1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are sau n-are imunitate diplomatica in Romania? Daca are, nu poate fi pedepsit de Politia romana, trebuiau sa trimita amenda Ambasadei Olandei, care are dreptul sa n-o plateasca (deoarece Regatul Tarilor de Jos e stat suveran, nu se supune legilor romanesti, deci nu poate fi amendat de Politia romana). Daca are imunitate poate circula fara permis, n-are nimeni ce-i face, nu poate fi pedepsit decat de autoritatile olandeze sau ele pot sa-i retraga imunitatea, iar confiscarea permisului de conducere al cuiva cu imunitate=scandal international. Atat ca ma gandesc ca daca era din corpul diplomatic stia si singur lucrurile astea. Deci, daca e din corpul diplomatic il suna pe ambasador, ambasadorul suna ministrul de externe, ministrul de externe ia legatura cu ministrul de interne, iar ala mustruluieste politistii care i-au confiscat permisul fara sa aiba acest drept.

Nota: cetatenii romani nu pot avea imunitate diplomatica in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
tgeorgescu, utilizator
Politia are dreptul de a ridica permisele straine.
Il va trimite in Olanda.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Politia nu are dreptul de a ridica permisele celor din corpul diplomatic (vezi art. 29 din Conventia de la Viena asupra relatiilor diplomatice din 1961).

Alte discuții în legătură

Este legala retinerea permisului unui cetatean strain pe teritoriul romaniei? Rhona Rhona Vreau sa stiu si eu sigur daca este legal retinerea pasaportului unui cetatean strain pe teritoriul tarii noastre ,atat timp cat este in tranzit . Am intrebat ... (vezi toată discuția)
Retinere perims conducere emis in italia jhon.rapidistu jhon.rapidistu As dori si eu sa stiu daca in codul rutier scrie undeva ca pol poate retine permise eliberate de alte tari .Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Cum pot recupera un permis auto eliberat de o tara ue si retinut in romania pentru viteza dany_el dany_el cum pot sa recuperez permisul auto retinut in romania pentru depasirea limitei de viteze.Mentionez ca limita era de 60km/h iar viteza cu care m-a luat radarul ... (vezi toată discuția)