avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima angajare

Buna seara, daca acum o luna am fost angajat la o firma cu jumatate de norma insa aveam carte de munca. Am semnat contract de munca si tot tacamul fiind si prima mea angajare fiind inca student. Daca mi-am dat demisia auzisem ca in noul cod al muncii adoptat prin februarie angajatorul beneficiaza de niste avantaje de pe urma mea este adevarata ? si daca da care ar fi acestea ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 19 August 2014
Codul Muncii nu prevede niciun avantaj pentru angajator in cazul in care dvs v-ati dat demisia.

Ati fost angajata din somaj? Inainte de angajare ati absolvit o institutie de invatamant?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
verbal mi-am dat demisia dar inca nu am semnat nimic. A fost prima mea angajare. Sunt la facultate anul 2 deci m-am angajat cu bacul pe moment. Stiu lucrul asta de la prietena mea care a fost angajata pentru cateva saptamani ( fiind la fel prima ei angajare cu carte de munca) apoi a fost data afara si din ce ii spunea avocatul familiei firma angajatoare a avut niste beneficii in bani. De asta si spuneam.
~ Conținut șters la cerere ~
Legea 76/2002:
art.80

(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a)o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b)o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c)o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2)Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3)Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

Art. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

Art. 82
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Art.83
(1)Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii.
(2)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a)incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4)Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii absolvent studii superioare cosminnn_a cosminnn_a Buna ziua! As dori sa stiu, daca ma puteti ajuta, daca eu sau viitorul angajator mai poate beneficia de ajutorul dat absolventilor. Sunt absolvent de ... (vezi toată discuția)
Limita de varsta angajare absolventi ancacismaru ancacismaru Daca vreau sa angajez o doamna cu varsta de 44 ani, care a terminat facultatea de chimie la zi luna aceasta, beneficiez de ajutorul din partea statului?Sau ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)