avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare concediu crestere copil

Stiu ca s-a tot discutat acest subiect, dar as avea nevoie de un raspuns punctual, daca se poate.
Copilul este nascut pe data de 10.10.2013. Am optat pentru suspendarea contractului pe un an si apoi sa revin la serviciu. Tata nu doreste sa faca o luna de concediu. Cand trebuie sa ma intorc cel mai tarziu la serviciu (concret, data limita) pentru a beneficia pana la 2 ani de indemnizatia de insertie?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
m2008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:45, 20 August 2014
@ m2008

Daca tatal nu doreste sa intre in CCC , data cand va expira durata CCC este data de 10.09.2014.

Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare acestei date, si anume: 11.09.2014.


Potrivit Normelor de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
...


art.7 din OUG 111/2010:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;


b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
Din ce explicati mai sus inteleg ca voi sta in concediu 11 luni si apoi pe data de 11.09.2014 trebuie sa revin la serviciu. Adica in ziua urmatoare (ca numar) celei in care s-a nascut copilul. Voi beneficia in continuare de vreo indemnizatie lunara pana cand copilul va implini ani?
Insist cu aceste intrebari pentru a sti exact cand trebuie sa revin la serviciu, pentru ca aici

[ link extern ]

se discuta altfel, si anume ca data la care ar trebui sa revin la serviciu este cu o zi mai devreme, nu cu o zi dupa, adica 09.09.2014 !!!

Cum e corect?

Si daca as veni cu o zi mai devreme adica pe 09.09.2014 ar fi corect, as "pierde" ceva?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
m2008, utilizator
Atat OUG ,cat si Normele de aplicare a acesteia prevad numai situatia in care cineva sta 1 an,2 ani,respectiv 3 ani in CCC.
Referitor la reducerea duratei cu o luna nu se face nicio referire cu privire la revenirea din CCC.

Folosind analogia ca procedeu de interpretare a dreptului, ar rezulta ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie ar trebui sa reveniti in data de 09.09.2014 la munca.
Deci pot sa renunt mai devreme la CIC? Adica as putea sa revin la serviciu, de exemplu, si pe 05.09.2013 si fara a pierde stimulentul de insertie?
Ce date se completeaza datele in Revisal ?
Se poate reveni si mai devreme de acea data.

In REVISAL se va opera numai incetarea suspendarii c.i.m.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)
Intoarcere la locul de munca any1986 any1986 Buna ziua. Pentru concediul de cresterea copilului am optat pentru 2 ani. Daca revin la locul de munca inainte sa implineasca copilul 1 an, primesc ceva ... (vezi toată discuția)