avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire sotului decedat-pensie de urmas?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire sotului decedat-pensie de urmas?

Buna ziua , am cateva nelamuriri cu privinta la mostenirea in urma decesului sotului meu. Sotul meu a mostenit in timpul casatoriei o padure care acum este pe numele sau intabulata , intrebarea mea este am si eu cota parte din acea padure sau doar fii lui din prima casatorie. Si inca o chestiune , eu impreuna cu sotul meu am trait in mai multi ani in concubinat inainte de a ne casatori in total 18 ani dar doar de 9 ani am fost casatoriti , da in timpul concubinajului am avut si o fetita impreuna care a murit ulterior(la varsta de 7 ani) , fetita daca traia acum ar fi avut acum 15 ani. Intrebarea mea este pot solicita sa mi se acorde in loc de pensia mea jumatate din cea a sotului ( din ce m-am informat am vazut ca trebuie minim 10 ani de casatorie) dar fetita noastra ar fi avut 15 ani acum. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Raluca Iliescu , Avocat 18:37, 19 August 2014

Art. 971 NCC

Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor

Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.

Art. 972 NCC

Cota soţului supravieţuitor este de:

un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului

Referitor la pensia de urmas a sotului supravietuitor:

Aceasta se acorda la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pe cale de consecinta, nu aveti nici un drept la pensia de urmas.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Raluca Iliescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru mama care a trait in concubinaj cu tata Bibiaurica Bibiaurica Mama a trait cu tata 35 de ani in concubinaj,au avut 4 copii.Tata a murit si a avut pensie de boala.Mama are 60 de ani si doar cativa ani de lucru cu carte de ... (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)