avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii sporul de vechime
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

sporul de vechime

:wave:Buna ziua,

Aduc in discutie o problema care inca imi este neclara - sporul pentru vechime.

Acesta se acorda pentru vechimea in munca si este cuprins intre 5% - pentru 3 ani vechime - 25% pentru mai mult de 20 de ani vechime.

Intrebarea mea este cum se procedeaza pentru a stabili sporul pentru o vechime de 10 ani ?
Am vazut ca in lege nu se specifica decat limita maxima si cea minima. Cu alte cuvinte as putea sa vonsider pentru o vechime de 10 ani un spor de 5.05 % ?
In cazul unui salariu minim pe economie - 600 si o vechime in munca de 3 ani, venitul brut va fi 630 lei ?

Multumesc!:wave:
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:42, 16 Iunie 2009
CCM ul unitatii la care lucrez eu, aplica urmatoarele sporuri de vechime:
6) Pentru vechime în muncă se acordă următoarele sporuri:
a) între 0-2 ani vechime…………………0 %
b) între 2-5 ani vechime…………………5 %
c) între 5-8 ani vechime…………………9 %
d) între 8-11 ani vechime………………15 %
e) între 11-14 ani vechime…………… 17 %
f) între 14-17 ani vechime…………….. 21 %
g) între 17-20 ani vechime……………..23 %
h) peste 20 ani vechime……………….. 25 %

sper sa fie de ajutor
Sporul de vechime se negociaza prin contract colectiv de munca sau individual cu respectarea minimului legal.
Sporul de vechime este 5 % pentru cei care au cel putin 3 ani vechime in campul muncii , dar , in aceeasi masura se poate acorda spv de 5 % si in cazul celor cu vechime de peste 20 ani .

Legea imi spune ca pot acorda maxim 25 % peste 20 ani , dar nu ma obliga sa il acor in acest cuantum . (art 41 lit d CCM )

Acest sp se negociaza , si daca nu aveti ccm la nivel de unitate trebuie sa il prevedeti in regulament si sa intocmiti o decizie de acordare a acestui spor .

In general , acesta se include in salariul de baza.

andreea
Transele de acordare si procentele de spor de vechime se reglementeaza numai prin CCM sau Regulementul intern (in conditiile CCMUNN).
Multumesc! E o idee buna!=D>

Alte discuții în legătură

Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime live_maz live_maz cum se acorda sporul de vechime? care este procentul in functie de anii lucrati? (vezi toată discuția)
Ccm si spor de vechime demeter demeter Buna ziua. As dori si eu cateva informatii. Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime. Lucrez la aceasta firma de ... (vezi toată discuția)