Aduc in discutie o problema care inca imi este neclara - sporul pentru vechime.
Acesta se acorda pentru vechimea in munca si este cuprins intre 5% - pentru 3 ani vechime - 25% pentru mai mult de 20 de ani vechime.
Intrebarea mea este cum se procedeaza pentru a stabili sporul pentru o vechime de 10 ani ?
Am vazut ca in lege nu se specifica decat limita maxima si cea minima. Cu alte cuvinte as putea sa vonsider pentru o vechime de 10 ani un spor de 5.05 % ?
In cazul unui salariu minim pe economie - 600 si o vechime in munca de 3 ani, venitul brut va fi 630 lei ?
CCM ul unitatii la care lucrez eu, aplica urmatoarele sporuri de vechime:
6) Pentru vechime în muncă se acordă următoarele sporuri:
a) între 0-2 ani vechime…………………0 %
b) între 2-5 ani vechime…………………5 %
c) între 5-8 ani vechime…………………9 %
d) între 8-11 ani vechime………………15 %
e) între 11-14 ani vechime…………… 17 %
f) între 14-17 ani vechime…………….. 21 %
g) între 17-20 ani vechime……………..23 %
h) peste 20 ani vechime……………….. 25 %
Sporul de vechime este 5 % pentru cei care au cel putin 3 ani vechime in campul muncii , dar , in aceeasi masura se poate acorda spv de 5 % si in cazul celor cu vechime de peste 20 ani .
Legea imi spune ca pot acorda maxim 25 % peste 20 ani , dar nu ma obliga sa il acor in acest cuantum . (art 41 lit d CCM )
Acest sp se negociaza , si daca nu aveti ccm la nivel de unitate trebuie sa il prevedeti in regulament si sa intocmiti o decizie de acordare a acestui spor .
In general , acesta se include in salariul de baza.
Spor vechime
lif
Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)