avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM si spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM si spor de vechime

Buna ziua.
As dori si eu cateva informatii.
Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime.
Lucrez la aceasta firma de aproape 4 ani iar inainte am mai lucrat inca 1 an si jumatate.
Imi puteti spune in ce lege este specificata obligativitatea platii sporului de vechime si cuantumul acestuia?

Practic firma am inteles ca este obligata sa imi acorde acest spor, iar in cazul in care nu mi l-a platit pana acum as avea si dreptul sa cer plata retroactiva a sporului pe ultimii ani.

In cazul in care firma nu vrea sa imi acorde acest spor ce pot face?
care ar fi repercusiunile pentru firma daca as face o reclamatie? Unde as putea reclama acest lucru?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:31, 5 Martie 2009
Va redau un extras din CCMUNN pe anii 2007-2010 care se refera la problema ridicata de dvs.:


ART.41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin.3, lit. a) si b) nu se includ in salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului etc.).

Daca aveti CCM la nivel de unitate vedeti daca nu cumva sporul de vechime este inclus in salariul de baza.
Daca aveti certitudinea ca neacordarea sporului este ilegala puteti face o sesizare la ITM.
Ati mentionat de CCM (Contractul Colectiv de Munca) in subject. In CCMUNN (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national), in CCM-urile la nivel de ramura sau CCM-urile la nivel de unitate este tratat acest aspect al sporului de vechime.

De atras atentia ca sporul de vechime poate fi inclus in salariul de baza. Din acest punct de vedere legiuitorul nu a fost foarte clar. In general, inspectorii ITM verifica doar daca se plateste salariul minim obligatoriu conform studiilor absolvite si incadrarii in post. De exemplu, daca pt studii superioare aveti un salariu de 1500 lei (unde minim obligatoriu este 1200), se poate considera ca este inclus acest spor de vechime. Regulamentul Intern al firmei ce spune in aceasta privinta?

Drepturile salariale restante se prescriu in termen de 3 ani, deci, in cazul in care obtineti sporul de vechime retroactiv in instanta, il puteti lua pe ultimii 3 ani.

Sfatul meu ar fi sa va sfatuiti cu dept.HR inainte sa incepeti vreo reclamatie la ITM sau in instanta, pentru a va lamuri exact cum sta treaba cu sporul de vechime la dvs in unitate.
Ce-i drept nu apare nimic in regulamentul intern.
Din pacate nu stiu daca exista un CCM de ramura, noi fiind un call center (customer service).
Am incercat sa aflu daca exista ceva specific, dar nu am reusit.
Cei de la HR probabil sperta sa nu zica nimeni nimic. Cineva spunea ca greseala lor a fost ca nu ne-au spus la inceput cum ca toate sporurile sunt incluse in salariul negociat. Dar atata timp cat nicaieri nu e specificat ceva clar, pot face ceva??
Daca nu exista CCM la nivel de unitate sau ramura se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010.
Pentru orice considerati dvs. ca este o abatere de la Codul muncii din partea angajatorului puteti face o sesizare la ITM.
Daca nici asa nu sunteti multumit puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)