Mai nou, contractele de adeziune nu au acceeasi forta ca si celelalte contracte in cazul in care una din parti are calitatea de consumator. Daca acea clauza de reziliere este considerata ca fiind o clauza abuziva - aceasta nu va este opozabila.
Conventia de la Roma din 1980 prinvind contractele cu consumatorii este pe deplin aplicabila si in Romania de cand am aderat la U.E.
Consumatorii sunt protejaţi împotriva clauzelor abuzive din contractele încheiate cu firme comerciale din orice ţară membră a UE. O clauză într-un contract (incluzând condiţiile de vânzare generale) este, în principiu, considerată abuzivă dacă creează un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor în detrimentul consumatorului. Acesta are dreptul să conteste sau să nu respecte astfel de clauze care nu sunt obligatorii pentru consumator. Condiţiile în care aceste clauze nu sunt obligatorii sunt precizate de reglementările fiecărei ţări membre.
Ceva legistaltie gasim aici:
Conventia de la Roma din 1980 -
[ link extern ] /
Lege nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii -
[ link extern ] /
Ordonanţă de urgenţă nr. 174/2008 din 19/11/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor -
[ link extern ] /