intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa se impace si faptuitorul?
Poate avea loc împăcarea fiecărui participant cu partea vătămată, în mod individual, fără a fi necesară împăcarea tuturor participanților cu partea vătămată.
Impacarea partilor este totala, definitiva si neconditionata.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, este personala.
Impacarea partilor poate opera chiar daca nu este stinsa actiunea civila.
Retragerea plângerii prealabile se poate face în tot cursul procesului penal ,
până la pronunţarea unei hotărâri definitive,iar împăcarea doar până la citirea actului de
sesizare a instanţei.
Asadar, impacarea poate opera fata de unii participanti la savarsirea infractiunii.
Daca impacarea ia forma unei intelegeri prin intermediul unui mediator si se concretizeaza intrun ACORD DE MEDIERE, la infractiunea unde impacarea complicelui cu persoana vatamata inlatura raspunderea penala, medierea intre complice si persoana vatamata poate avea loc chiar si dupa citirea actului de sesizare a instantei, chiar si in caile de atact, pana la ramanerea definitiva a sentintei penale.
medierea intre complice si persoana vatamata poate avea loc chiar si dupa citirea actului de sesizare a instante
..unde gasesc acest text de lege dl.mediator? exista un text de lege care face diferenta intre complice si faptuitor si care zice ca impacare intre complice si persoana vatamata poate avea loc pana la ramanerea definitiva a sentintei penale?
sau va referiti la textul: "faptuitorul poate sa se impace cu persoana vatamata" si cica nu scrie "faptuitorul si complicele...."????
Art. 159
Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă. (3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.