avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculare pensie

Cat % din salariu se calculeaza la pensie? Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 21 August 2014
1. Pensia se calculeaza prin calcularea punctajului pe fiecare luna in functie de venitul pentru care sa-a platit contributia la pensie.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 50
(1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii sectoriale.

(2) Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPP si casele de pensii sectoriale.

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr.5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

Art. 101
CNPP si casele de pensii sectoriale comunica asiguratilor punctajul anual si punctajul cumulat pentru perioadele de cotizare, in conditiile art. 50.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia facultativa (pilonul iii) rburlaro rburlaro As vrea sa stiu daca o persoana care nu plateste CAS, dar plateste o contributie lunara la un fond de pensii privat, facultativ, pilonul 3, isi poate ... (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiei de invaliditate gradul ii tgeorgeta tgeorgeta Am un salariu de 1440 lei si un stagiu de cotizare de 38 ani. Cum se calculeaza cuantumul pensiei de invaliditate gradul II ? (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)