avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... arestarea preventiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

arestarea preventiva

inftactiune: luare de mita
durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile
intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de arestare preventiva, daca pana atunci nu a fost programat niciun termen pe fond?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:16, 25 August 2014
ART. 234 c.p.p.
Prelungirea arestării preventive în cursul urmăririi penale
(1) Arestarea preventivă a inculpatului poate fi prelungită, în cursul urmăririi penale, dacă temeiurile care au determinat arestarea iniţială impun în continuare privarea de libertate a inculpatului sau există temeiuri noi care justifică prelungirea măsurii.
(2) Prelungirea arestării preventive se poate dispune numai la propunerea motivată a procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.

(3) În cazul prevăzut la alin. (1), prelungirea arestării preventive poate fi dispusă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea.
(4) Dacă arestarea preventivă a fost dispusă iniţial de către un judecător de drepturi şi libertăţi de la o instanţă inferioară celei căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, prelungirea acestei măsuri se poate dispune numai de un judecător de drepturi şi libertăţi de la instanţa competentă în momentul soluţionării propunerii de prelungire sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, locul unde s-a constatat săvârşirea infracţiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea.
(5) Când, în aceeaşi cauză, se găsesc mai mulţi inculpaţi arestaţi pentru care durata arestării preventive expiră la date diferite, procurorul poate sesiza judecătorul de drepturi şi libertăţi cu propunerea de prelungire a arestării preventive pentru toţi inculpaţii.
ART. 235
Procedura prelungirii arestării preventive în cursul urmăririi penale
(1) Propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi libertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive.
(2) Judecătorul de drepturi şi libertăţi fixează termen pentru soluţionarea propunerii de prelungire a arestării preventive înainte de expirarea măsurii. Ziua şi ora stabilite se comunică procurorului, care are obligaţia de a asigura prezenţa în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi a inculpatului arestat preventiv. Avocatul inculpatului este încunoştinţat şi i se acordă, la cerere, posibilitatea de a studia dosarul cauzei.

(3) Inculpatul este ascultat de judecătorul de drepturi şi libertăţi asupra tuturor motivelor pe care se întemeiază propunerea de prelungire a arestării preventive, în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu.
(4) În cazul în care inculpatul arestat preventiv se află internat în spital şi din cauza stării sănătăţii nu poate fi adus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi sau când, din cauză de forţă majoră ori stare de necesitate, deplasarea sa nu este posibilă, propunerea va fi examinată în lipsa inculpatului, dar numai în prezenţa avocatului acestuia, căruia i se dă cuvântul pentru a pune concluzii.
(5) Participarea procurorului este obligatorie.
(6) Judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra propunerii de prelungire a arestării preventive înainte de expirarea duratei acesteia.
ce se mai poate schimba in cazul in care exista flagrant filmat pentru luarea de mita ? ce mai poate constitui noutate in dosar, daca flagrantul a fost realizat de DGA?
Dacă temeiurile care au determinat arestarea iniţială impun în continuare privarea de libertate a inculpatului, masura se poate prelungii, nu este necesar sa existe temeiuri noi care sa justifice prelungirea măsurii.
Depinde foarte mult de agumentele apararii si de circumstante.
Depinde si daca procesul se va termina sau nu la urmatorul termen.
Vorbiti cu avocatul sa va dea indicii sau ascultati argumentele di instanta.
1. este in regula sa se porneasca urmarirea de la sesizarea unui anonim?
2. in rechizitoriu se vorbeste despre trei inregistrari ale faptei de coruptie, pentru primele 2 - nu se mai pot vedea filmarile din cauza "unor asa-zise probleme tehnice", doar ultima inregistrare, care constituie flagrantul si momentul arestarii mai este disponibila, este in regula acest dosar?

Alte discuții în legătură

Proces înșelăciune! arest preventiv Lazzar2121 Lazzar2121 Buna ziua! Soț ul meu, este Arestat preventiv de pe data de 16 Noiembrie pana pe 16 Decembrie! Sunt puțin confuza și nelămurita și as dorii niște ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!as vrea să știu si eu cât dureaza masura arestulul ... Alin678 Alin678 Buna ziua!As vrea să știu si eu cât dureaza masura arestulul preventiv pentru luare de mita (vezi toată discuția)
Prelungirea masurii arestarii preventive kovacsannamariacska kovacsannamariacska inculpatul cand este prezentat in fata instantei pentru prelungirea mandatului de arestare? in ultima zi a mandatului sau dupa expirarea mandatului? (vezi toată discuția)