Propunerea de prelungire a arestarii preventive in cursul urmarii penale se depune impreuna cu dosarul cauzei la judecatorul de drepturi si libertati cu minim 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive, potrivit disp.art.235 al.1 din n. cod de.proc. pen.
Judecatorul se pronunta asupra propunerii de prelungire a masurii arestarii preventive inainte de expirarea duratei acesteia.
Incalcarea disp art 235 al.1 atrage incidenta disp.art 268 al.1 n.cod de proc. penala, respectiv decaderea procurorului din exercitiul dreptului de a depune propunerea de prelungire a duratei arestului preventiv si nulitatea absoluta a actului facut peste termen conf. dec. CCR 336/2015 pe care o aveti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Art.235
Procedura prelungirii arestării preventive în cursul urmăririi penale
(1)
Propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi libertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive.
(2) Judecătorul de drepturi şi libertăţi fixează termen pentru soluţionarea propunerii de prelungire a arestării preventive înainte de expirarea măsurii. Ziua şi ora stabilite se comunică procurorului, care are obligaţia de a asigura prezenţa în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi a inculpatului arestat preventiv. Avocatul inculpatului este încunoştinţat şi i se acordă, la cerere, posibilitatea de a studia dosarul cauzei.
(3) Inculpatul este ascultat de judecătorul de drepturi şi libertăţi asupra tuturor motivelor pe care se întemeiază propunerea de prelungire a arestării preventive, în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu.
(4) În cazul în care inculpatul arestat preventiv se află internat în spital şi din cauza stării sănătăţii nu poate fi adus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi sau când, din cauză de forţă majoră ori stare de necesitate, deplasarea sa nu este posibilă, propunerea va fi examinată în lipsa inculpatului, dar numai în prezenţa avocatului acestuia, căruia i se dă cuvântul pentru a pune concluzii.
(5) Participarea procurorului este obligatorie.
(6)
Judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă asupra propunerii de prelungire a arestării preventive înainte de expirarea duratei acesteia.