Stiu o persoana care lucreaza la o clinica particulara si are program de la 8 la 16 , conform contractului de munca este platita cu 40 de ore de saptamana.
Mereu sta peste program si nu sunt platite orele suplimentare, mentionez ca are condica de prezenta care este semnata ora la care vine si ora la care pleaca ,de multe ori pleaca dupa ora 19:00, o data a stat pana la 21:30, cele 2 sambete pe luna nu sunt platite.
Sefa de laborator a amenitat-o ca o da afara, luna asta ii a scazut din salariu cu 100 lei, o alta colega se poarta foarte urat si vorbeste urat cu ea, in contract spune ca trebuie sa ne respectam colegii si nu este asa.
Pot sa dau in judecata angajatorul pentru orele neplatite si amenitari ? pe baza condicai de prezenta. Daca da, in ce conditii se poate face acest demers ,unde trebuie sa ma duc si cam cat ma costa in total aceste cheltuieli de judecata?
In cazul litigiilor de munca nu se achita taxa de timbru.
Puteti apela la un mediator specializat pe acest domeniu pentru solutionarea amiabila a conflictului.
Puteti sesiza si ITM-ul in vederea efectuarii unui control la firma.
Am inteles ca daca faci sesizare apare numele tau, nu poate fi anonim. Stiu ca inainte puteai sa faci reclamatie fara sa fie public numele tau la ITM
Dar intrebarea mea era daca am sanse sa castig procesul avnd vedere ca e condica de prezenta singura dovada pentru a prezenta in instanta.
Condica de prezenta, asa cum ii arata si numele, atesta prezenta unui angajat la serviciu intr-o anumita zi. Chiar daca angajatul sta la serviciu intre 8-19 nu inseamna ca lucreaza 11 ore. Pot exista pauze de lucru (masa, fumat) care nu se includ in program, etc. Nu demostreaza faptul ca ati lucrat un nr. X de ore. Condica de prezenta nu e suficienta in instanta.
In ce priveste anonimitatea sesizarilor la ITM, va pot spune ca inspectorii nu au voie sa divulge numele celui care a facut sesizarea. Nu inteleg insa de ce va intereseaza acest aspect atat timp cat doriti sa-i actionati in instanta. La tribunal nu puteti ramane anonim.
Sfatul meu e sa incercarti o solutionare amiabila a conflictului, o solutionare legala, prin intermediul unui mediator. In acest fel nu dati impresia unui santaj la adresa firmei si le puteti prezenta intreaga situatie, aratand faptul ca intelegeti sa va aparati drepturile sesizand ITM-ul si depunand o actiune in instanta.
Cat poate sa fie pauza ? maxim 15 minute sa manance un sandwich atat si nu fumeaza! ;)
Iar in condica e pe propria semnatura deci conteaza de mult pentru dupa ea se face pontaj si se calculeaza numarul de ore lucrate.
O sa ma interesez pe la ITM daca se poate face o sesizare reclamatie ceva.Multumesc!
P.S. Pentru asta e facut forumul asta ca sa ne ajutam unul pe altul ,nu sa platim un mediator.
Acel mediator poate sa spuna toate solutiile si problemele oameniilor pe forum.
Mediatorul solutioneaza conflicte nu da solutii. Partile ajung la o solutie amiabila cu ajutorul mediatorului. Odata ce ati ales calea sesizarilor la institutiile statului va fi greu sa va pastrati locul de munca. Aceasta cale ar trebui sa reprezinte ultima solutie, in cazul in care nu se poate solutiona amiabil neintelegerea.
Dupa cum am scris, condica de prezenta dovedeste doar prezenta la serviciu nu timpul lucrat. Acesta se dovedeste cu pontajul, foaia colectiva de prezenta, sau orice alta denumire are, dar din care sa rezulte exact numarul de ore lucrat.
Eu va doresc succes in instanta daca aveti doar condica....pt ca veti avea nevoie.