Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici prevedea in forma sa din decembrie 2012 la art. 99, par. (5) ca "În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), şi e), în perioada de preaviz, dacă în cadrul autorităţii sau instituţiei publice există funcţii publice vacante corespunzătoare, aceasta are obligaţia de a le pune la dispoziţie funcţionarilor”". Ulterior prin OUG 82/2013 au modificat aceasta prevedere in sensul ca autoritatea sau instituţia publica poate să le pună la dispoziţia funcţionarilor publici. Cazul meu este din decembrie 2012 si atunci exista aceasta obligatie. Intrebare: daca angajatorul a propus o singura functie publica vacanta, se poate cere acestuia in procesul de anulare a deciziei de eliberare dn functie sa faca dovada ca nu mai existau alte functii publice vacante corespunzatoare la data respectiva sau instanta va admite ca angajatorul si-a indeplinit obligatia legala propunand o singura functie publica vacanta.
Legea 53/2003 privind Codul Muncii, prevede la art. 76 : Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu: d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art.76 C.mun. invocat de dvs este aplicabil numai in conditiile prevazute de art.64 C.mun.(in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d) C.mun., precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e) C.mun.) , nu si in alte situatii.
Insa, se poate solicita angajatorului sa faca dovada inexistentei altor functii publice vacante corespunzatoare la data respectiva.
Dovada o poate face cu organigrama sau statul de functii existent la data respectiva.