avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungire concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungire concediu crestere copil

Buna ziua,

Am un bebe de 5 luni si am ales perioada de 1 an pentru concediu crestere copil.
Acum, ca a trecut aproape jumatate din perioada dedicata concediului de crestere a copilului, realizez ca varsta de 1 an este o varsta foarte frageda si necesita prezenta mamei pentru cel putin inca 1 an.
Daca ma intorc la lucru, bebele meu va petrece mai mult timp pe timp de zi cu o dadaca .
Cheltuielile lunare si rata la casa, ma obliga totusi sa lucrez.
Pentru a putea faca fata cheltuielilor si pentru a putea petrece cat mai mult timp cu juniorul, ma-m gandit sa deschid un salon de infrumusetare la sfarsitul perioadei de 1 an.
Deoarece e posibil, ca orice alta afacere sa nu aduca profit, as dori sa am un plan de rezerva: intoarcerea la vechiul loc de munca.
Intrebarea este:
Pot sa prelungesc perioada de 1 an (perioada in care beneficiez de idemnizatie) a concediului cu inca un an fara plata? Daca da, in perioada de concediu fara plata as putea sa infiintez un pfa, srl, etc?
Va multumesc anticipat,
Balas Catalina
Cel mai recent răspuns: balascatalina , utilizator 11:27, 26 August 2014
Da, puteti prelungi perioada cu concediu fara plata pana la 2 ani ai copilului.
Da, puteti ca in acest timp sa infiintati un SRL cu care sa realizati activitati / venituri.
1. - Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 1 ani nu mai puteti modifica aceasta optiune.
- Dar dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an puteti beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza certificatului de nastere al copilului.

2. - Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani este stagiu de cotizare la sanatate, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat.
- Pentru aceasta aveti obligaţia sã comunicati în scris la AJPIS aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate.
- Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã va aflati în concediu fãrã platã.
- Plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
- Plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate de catreb AJPIS nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.

3. - Pe perioada cat beneficiati de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani u puteti sa aveti alte venituri din activitati profesionale.
- Dar va recomand sa intrebati si la AJPIS sau la ANPIS, pe e-mail, la: anps@pretatiisociale.ro

4. - O alta varianta ar fi ca dupa ce se termina CCC (la varsta de 1 an).sa solicitati angajatorului concediu fara plata pentru nevoi personale.
- In acest concediu fara plata puteti sa faceti ce doriti dvs. chiar sa va deschideti o activitate independenta (PFA, SRL etc.).
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsul prompt si concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil si concediu fara plata pentru cresterea copilului Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, am un subiect delicat la care nu gasesc raspuns. va rog frumos sa ma ajutati dvs. am un bebe de 9 luni. am optat pentru ca tatal sa stea acasa 1 an. ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil Simmmona Simmmona Buna ziua, in data de 1 noiembrie 2011 am nascut primul copil pentru care am optat la 1 an perioada de crestere copil. La sfarsitul anului respectiv am ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu crestere copil ionescucarmen ionescucarmen buna ziua.am fost in concediu crestere copil un an.Am optat pt un an stat acasa, acum bebe implineste 11 luni si ar trebui sa intre tatal. Dar eu vreau sa mai ... (vezi toată discuția)