avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea la munca

Buna seara,

Ma aflu intr-o situatie delicata si nu stiu ce sa fac.
In urma cu o luna, inainte de a implini copilul 11 luni, am facut cerere pentru a ma intoarce la serviciu. Am fost doar o zi pentru ca am convenit cu angajatorul ca imi voi lua o luna concediu fara plata.
La aproximativ 3 saptamani am fost nevoita sa intru in concediu medical.
Problema este ca copilul este mai dependent de mine decat ma asteptam si ma vad nevoita, dupa terminarea medicalului, sa mai stau cu el acasa.

Pot solicita la locul de munca sa intru in concediu pentru ingrijire copil pana la implinirea a 2 ani? Sau nu mai este posibil?
Sau pot sa-mi iau cate o luna concediu pentru nevoi personale pana cand devine mai independent? Adica, iau doar o luna. Daca la final mai e nevoie, mai iau o luna si tot asa...

O alta problema este ca am depus deja dosar pentru stimulent de insertie.

Va rog mult sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac!

Multumesc!
Cristina C.
Cel mai recent răspuns: olteanu_cristina , utilizator 14:43, 30 August 2014
Daca ati optat initial pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani puteti oricand sa reintrati in CCC pana ce copilul implineste 2 ani.
Buna ziua, multumesc pentru promptitudine.

Am optat pentru concediu pana la 1 an.
1. - Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an puteti solicital concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator pe baza certificatului de nastere al copilului.

2. - Pe perioada acestui concediu sunteti asigurata la sanatate, contributia fiind platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Pentru aceasta aveti obligaţia sã comunicati în scris AJPIS aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate.
- Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de AJPIS.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...
Multumesc pentru informatii si detalii. Asadar, pot sa ma intorc in CCC chiar daca am depus cerere de intoarcere la munca? Pot chiar sa cer doar 2 luni si sa mai prelungesc daca e cazul?

In ceea ce priveste faptul ca am depus actele pentru stimulent de insertie, ce trebuie sa fac?
1. - Nu puteti sa intrati iar in CCC (cu indemnizatie) deoarece acest concediu s-a terminat cand copilul a implinit 1 an.
- Eu am spus ca puteti sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2. Dar daca ati solicitat stimulentul de insertie si apoi solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani nu veti mai putea beneficia de stimulentul de insertie dupa ce reluati iar activitatea.

3. Ar fi bine sa retrageti cererea pentru stimulentul de insertie, sa intrati in concediu fara palata pentru cresterea copilului cateva luni (asa ati spus) dupa care puteti sa solicitati stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Din stimulent in cic Ramona7052 Ramona7052 Buna ziua! Va prezint o situatie; Am nascut si dupa ce mi-am epuizat toate zilele de concediu medical de sarcina si lehuzie (dat de medicul de familie), mi-am ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuiesc facuti la renuntarea la concediul de crestere copil si angajarea in alt loc de munca florisecuiu florisecuiu eu nrmal in februarie 2012 ar trebui sa in cep munca dar am fost la un interviu la alta firma si de la 1 .12.2011 am fost acceptata sa-mi incep activitatea ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu crestere copil? DaCi11 DaCi11 Buna ziua, am un copil de 11 luni. Dupa cele 126 de zile, am revenit la servici, fara sa intru deloc in concediu de crestere copil. Am beneficiat si ... (vezi toată discuția)