1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) va beneficia.
2. De concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta va beneficia daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) are venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. - Daca va naste in noiembrie 2014 cele 12 luni eligibile sunt decembrie 2013 - noiembrie 2014.
- Ce statut a avut in decembrie 2013?
4. Daca sotia nu poate beneficia de CCC atunci puteti beneficia dvs. daca indepliniti conditiile pe care le-am spus la pct.2.
5. - Daca indepliniti conditiile de mai sus dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
1. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an beneficiati de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani beneficiati de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Puteti relua activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar de stimulentul de insertie beneficiati dupa ce implineste copilul 1 an.
3. - Fiind cadru militar nu mai mergeti la Primarie.
- Cererile pentru CCC, pentru indemnizatia pentru CCC si pentru stimulentul de insertie le depuneti la unitatea militara unde sunteti angajat.
- Tot U.M. va plateste si indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
4. Daca nu doriti neaparat sa intrati in CCC eu v-as recomanda sa solicitati direct stimulentul de insertie far sa mai intrati initial in CCC.
5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
6. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
(3) Pentru perioada cat o persoana dintre cele prevazute la alin. (1) beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, stabilirea drepturilor de pensie si a altor drepturi de asigurari sociale, acordate potrivit legii, se face potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.