Buna ziua, Stiu ca zilele de concediu fara plata se scad proportional din concediul legal de odihna, insa am o nelamurire. Mi-am luat 12 zile de concediu fara plata in prelungirea concediului de odihna pe acest an. ele se scad din aceste zile sau din concediul pe anul viitor? In ultimile 12 luni nu am avut nici un alt fel de concediu. Va multumesc.
mai am de efectuat 10 zile si apoi intentionez sa-mi iau 15 zile de concediu fara plata in prelungire, din aceasta cauza vreau sa stiu cum se calculeaza, sa nu depasesc numarul de zile. Va multumesc
Nu amestecati concediul de odihna cu concediul fara plata.
Durata minima a conciediului de odihna este de 20 de zile/an conform art 143 din codul muncii.
Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Alte aspecte:
Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Nu le amestec dar, fiind unul in continuarea celuilalt o sa am mai putine zile de efectuat, intrucat la inceperea concediului fara plata eu termin deja de efectuat toate zilele din concediul legal de odihna si deci nu voi mai avea de unde recupera.