avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna neefectuat se plateste?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna neefectuat se plateste?

Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 cand am depus cererea de demisie cu preavizul de 15 zile.pe anul 2007 am avut 5 zile ce concediu de odihna iar pe anul 2008 nu am efectuat concediul de odihna...intrebarea mea este daca angajatorul este obligat sa-mi plateasca concediul de odihna neefectuat pe anul 2008? si inca o intrebare,in 2007 am avut 15 zile de concediu medical avand mana in ghips vreau sa stiu daca afecteaza cu ceva la plata concediului de odihna.
o seara placuta
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 10:20, 5 Septembrie 2008
Concediul medical nu afecteaza concediul de odihna.
Durata concediului de odihna este de minim 21 de zile lucratoare pe an, pentru cei care au peste 1 an vechime in munca.
La incetarea contractului de munca, angajatorul este obligat sa plateasca fostului angajat c-val CO neefectuat. Bineinteles ca neavand un an lucrat durata concediului de odihna se ca calcula proportional cu perioada lucrata.
Codul Muncii
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


Conform Art.141 din Codul muncii, alin.4: Compensarea in bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai in cazul incetării contractului individual de muncă.
In ceea ce priveste cea de-a 2-a intrebare, se aplica prevederile din Codul muncii Art.140 alin.2: Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută in contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată intr-un an calendaristic.
Concediul de odihna nu este afcetat de concediul medical.
In momentul in care va primiti ultimul salariu de la locul de munca trebuie sa primiti si banii cuveniti pentru zilele de concediu neefectuate in raport cu perioada lucrata.
Achiesez la ceea ce a spus florentina albu! Altfel, incercam sa filozofam, despre ce?

Alte discuții în legătură

Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)
Concediu pentru vanzatoare iaros diana iaros diana sunt angajata ca si vanzatoare din septembrie 1998. am beneficiat de 3 ani de concediu de maternitate ,respectiv in anii 2000-2001 si 2005-2007. la cate zile ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna neefectuat la lichidare iuliana08 iuliana08 Din luna ianuarie 2009 lucrez la o firma. in anul 2009 nu am avut nici o zi de concediu si nici anul acesta pana acum. mi-am dat demisia in urma cu o sapt sia ... (vezi toată discuția)