1. CCMUNN pe anii 2007-2010 prevede numai numarul minim de zile lucratoare de CO:
ART.56. - (1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. 1:
a) salariatii care au varsta sub 18 ani au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu platit de 24 de zile lucratoare;
b) salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in cartea de munca au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
2. Codul muncii precizeaza ca in CCM la nivel de unitati sau de ramura pot stabili durata efectiva a CO in finctie de anumite criterii (unul din acestea poate fi vechimea in munca):
Art. 140. (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
3. Daca nu aveti un CCM aplicabi atunci aceste prevederi sunt stipulate in Regulamentul intern al unitatii.
4. Daca nu aveti nici Regulament intern atunci negociati cu angajatorul (dar nu va poate da mai putin de 21 de zile lucratoare).
5. Aceasta negociere s-a facut si cand ati incheiat contractul individual de munca. In acesta sunt prevazute si zilele de CO anual.
Stiu ca acum multi ani exista o prevedere legala prin care in functie de vechimea in munca se mai acorda ceva zile in plus de concediu de odihna. Nu imi amintesc exact de lege era, dar am sa mai caut. Poate domnul Valeriu care are mult mai multa experienta ca mine in domeniu isi aduce aminte :)
nikol.ilea:
1. Era o lege a concediilor de odihna in care numarul de zile de CO acordat era in functie de vechimea in munca.
A fost abrogata.
2. In CCM sau in Regulamentete interne se foloseste, de regula, tot vechimea in munca.
Va dau un exemplu dintr-un CCM: Concediile de odihna se acorda in functie de vechimea in munca, astfel :
- pana la un an ...................................................................21 de zile lucratoare
- intre 1 – 5 ani ..................................................................22 de zile lucratoare
- intre 5 – 15 ani ................................................................23 de zile lucratoare
- intre 15 – 25 ani ..............................................................24 de zile lucratoare
- peste 25 ani .....................................................................25 de zile lucratoare
Doara daca exista o reglementare interna prin care se diferentiaza nr de ziel de concediu de odihna in functie de vechime, puteti beneficia de mai mult concdiu.
Altfel, regula obligatorie minima este de 21 de zile de CO (zile lucratoare)
Numar zile concediu
pup_me
Buna, sunt angajata din 15 ianuarie 2006 pana in 01.12.2008 cu pauza o luna si apoi din 01.01.2009 m-am reangajat , as vrea sa stiu cate zile de concediu mi ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu
magyari
Nu mai stiu exact unde, dar am citit undeva acum vreo 2 ani, ca numarul zilelor legale de concediu ( 21 ) creste o data cu vechimea angajatului. Exista asa ... (vezi toată discuția)