avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu

Nu mai stiu exact unde, dar am citit undeva acum vreo 2 ani, ca numarul zilelor legale de concediu ( 21 ) creste o data cu vechimea angajatului. Exista asa ceva intr-adevar, daca da unde exact, sau l-am citit undeva intr-un contract colectiv de munca ....?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2008
magyari, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 3 Februarie 2008
La nivel national CCM unic prevede:
Art. 56. - (1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1):
a) salariatii care au varsta sub 18 ani au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu platit de 24 de zile lucratoare;
b) salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in cartea de munca au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 zile lucratoare.

Probabil ca era vorba de un CCM de nivel mai mic.
Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Textul de mai sus este din codul muncii si reglementeaza limita minima in care se acorda concediul de odihna. Te sfatuiesc sa ceri la serviciul personal contractul colectiv de munca pe unitate si sa citesti acolo care sunt conditiile maximale de acordare a concediului de odihna . Daca intreprinderea are mai putin de 21 de salariati atunci acest contract sigur nu exista la nivel de unitate si in acest caz te sfatuiesc sa iei legatura cu un avocat pentru a studia daca in contractul colectiv pe ramura exista prevederi care sa te ajute .
Iti doresc bafta .
Cred ca ar trebui spus ca primeaza CCM la nivel national, avand prevederi mai favorabile decat codul muncii. CCM la nivel national produce efecte fata de toti salariatii din tara.
....cu mici exceptzii:D una ar fi functionarul public...
Oricum, maximul e de 25 zile...
In regulamentul de ordine interioara al fiecarei societati ar trebui prevazut durata concediului de odihna in functie de vechime, plecand de la minimul 21 de zile lucratoare.
Atat Codul muncii , cat si CCMN pe anii 2007-2010 nu prevad numarul maxim de zile lucratoare care se acorda pentru concediul de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru vanzatoare iaros diana iaros diana sunt angajata ca si vanzatoare din septembrie 1998. am beneficiat de 3 ani de concediu de maternitate ,respectiv in anii 2000-2001 si 2005-2007. la cate zile ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna in raport cu vechimea in munca nataliaz nataliaz Ma poate ajuta cineva cu informatii despre concediu odihna in raport cu vechimea in munca? Prin lege se acorda minim 21zile concediu indiferent de vechime, ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna marleen7019 marleen7019 Buna ziua, Am 10 ani vechime in munca, lucrez la un Dispecerat sisteme alarma, si as dori sa stiu la cate zile pe an am dreptul pentru CONCEDIUL de ODIHNA, ... (vezi toată discuția)