avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna in raport cu vechimea in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna in raport cu vechimea in munca

Ma poate ajuta cineva cu informatii despre concediu odihna in raport cu vechimea in munca?
Prin lege se acorda minim 21zile concediu indiferent de vechime, sau legea reglementeaza durata concediului in functie de vechime.
Ma confrunt cu situatia ca am 10 ani munciti si am constatat ca primesc doar 22 zile concediu odihna .
E legal sa mi se impuna durata maxima a concediului de odihna 10 zile?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:06, 11 Martie 2009
Legea 53/2003 - Codul Muncii:

Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă
aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea
prestată într-un an calendaristic.
se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă
numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă
aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor
salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul
încetării contractului individual de muncă.
Art. 142. - Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte
persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă
suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se rea lizează în baza unei programări colective
sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor
salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.
Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
........
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să
stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectuez e într-un an calendaristic cel puţin 15 zile
lucrătoare de concediu neîntrerupt.

CCMUNN 2007-2010
Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum
21 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) salariaţii care au vârsta sub 18 ani au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu plătit de 24
de zile lucrătoare;
b) salariaţii nou-angajaţi, pentru primul an de activitate înscris în cartea de muncă, au dreptul la un
concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare.
...................
Art. 58. - Prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri se vor stabili criteriile pe baza cărora
salariaţii să beneficieze de concedii de odihnă anuale şi de concedii de odihnă suplimentare mai mari.
Putei sa-mi spuneti daca ccmunn 2007-2010 se aplica si pentru domeniul privat?
Citind CCMUNN pe ramura sanitara am gasit:

ART. 128
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o
indemnizatie de concediu, în conditiile art. 145 din Codul Muncii si care
cuprinde:
- salariul de baza;
- indemnizatia de conducere;
- salariul de merit;
- sporul de vechime;
- spor pentru titlul stiintific de doctor;
- sporul lunar de preventie;
- spor de pâna la 25% din salariul de baza acordat personalului contractual
care, prin natura atributiilor de serviciu presteaza în mod sistematic
activitati peste durata normala a timpului de lucru sau desfasoara sistematic
activitati în zilele nelucratoare si caruia nu i se poate acorda timp liber
corespunzator si care nu beneficiaza de plata orelor suplimenta
re;

In utimul aliniat intrand si eu, lucrez sistematic in zile nelucratoare,fara liber corespunzator si fara ore suplimentare.

In cazul in care patronul nu respecta aceste reguli cum imi pot apara eu, ca angajat, drepturile fara a cadea in dizgratie.
Stiti cum e, doar traim in Romanica, si cum casti gura cum ti-o iei.

multumesc
As intreba si eu dca prevederile CCM se aplica oricarei societati. Si celei care nu are 21 de angajati si nu trebuie sa incheie contract colectiv la nivel de unitate. Se supune totusi celui la nivel national ?

Multumesc.
CCM la nivel national produce efecte pentru toti angajatorii din tara, indiferent cati angajati au. Societatile care au peste 21 de angajati au obligatia sa poarte negocieri pentru CCM la nivel de unitate, ceea ce e altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna crisstia crisstia Buna ziua, As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna legal - intrebari pentru firmele software Irina03 Irina03 Buna ziua, as dori sa aflu urmatoarele informatii: 1. care este durata minima a concediul de odihna anual? Eu stiam de 21 zile, seful zice 20 zile... 2. o ... (vezi toată discuția)
Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)