avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calculul indemnizatiei maternale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calculul indemnizatiei maternale

Buna ziua,
Am o nedumerire legata de calculul indemnizatiei maternale.
Eu sunt salariata (vechime 3 ani). In acelasi timp desfasor activitati de prestari servicii ca PF din 2006. Peste 2 luni urmeaza sa nasc. Pentru calcului indemnizatiei stiu ca se va tine cont (voi opta pentru asta) de ambele surse de venit. Nu inteleg cum se va calcula venitul obtinut ca PF. Am inteles ca se va tine cont de declaratia 200 pe 2008 si de declaratia 220 (venit estimat) pe 2009. Dar nu mi se pare corect, deoarece eu cand am estimat venitul pe 2009 am luat in considerare faptul ca din august nu voi mai produce nimic, nu voi mai avea nici un fel de venit, deci venitul estimat va fi impartit la 7? La fel si pe 2008. Eu pot sa am un venit total pe 2008 de 30.000 lei ( sa zicem), dar din acestia 25.000 sa fi fost realizati in ultimele 5 luni ale anului. Atata timp cat, in cazul salariului, se ia in calcul salariul pentru fiecare luna in parte, de ce nu se face la fel si pentru venitul obtinut ca PF? Pentru ca, daca cei care calculeaza vor face medie pentru fiecare an, imi diminueaza considerabil suma pe care ar trebui de drept sa o primesc.
Sau sunt eu gresit informata asupra modalitatii de calcul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Laura Stefan , Contabil 13:53, 28 Mai 2009
Am postat mesajul de mai sus si nu primesc nici un raspuns. Chiar nu stie nimeni sa imi dea macar vreo sugestie?
problema nu este ca nu stie nimeni sa raspunda, ci faptul ca la intrebarile pe care le-ati pus, ati dat deja si raspunsurile...;) " nu poti in acelas timp sa cetrezi si da dai tot tu cu capul", ce rost mai au "coechipierii"...:rolleyes:
Stiti foarte bine reglementarile in vigoare si nu discutam daca sunt sau nu corecte, cert este ca la momentul calculului se tine cont de 85% din media tuturor veniturilor realizate.Simplu ! Exact, veti vedea la data calculului.
Uite ce scrie in H1682/2008:

Art. 192. - (1) În situaţia persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se recalculează în baza dovezilor eliberate de autorităţile competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plăţii anticipate a impozitului sau, după caz, pentru care s-a completat declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 6 alin. (5) lit. b).
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se transmite de către persoana beneficiară la agenţia teritorială, cu respectarea termenului general de prescripţie prevăzut de lege.
(3) Dacă din recalculare rezultă un cuantum mai mare al indemnizaţiei pentru creşterea copilului faţă de cel stabilit iniţial, diferenţa de cuantum se acordă pentru toată perioada de la data stabilirii dreptului.
(4) Dacă din recalculare rezultă un cuantum mai mic al indemnizaţiei pentru creşterea copilului faţă de cel stabilit iniţial, diferenţa de cuantum se recuperează de la beneficiar, în condiţiile art. 21 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă."


Prin urmare, se va tine cont si de venitul efectiv realizat si ti se va recalcula indemnizatia daca e cazul....
multumesc pentru raspunsuri. nu stiam daca am dreptate in ceea ce scriam in primul mesaj, de aceea am si intrebat - ca sa primesc o confirmare sau o infirmare. acum m-am lamurit. multumesc inca o data.
bafta multa si nastere usoara :)!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formula calcul indemnizatie crestere copil pfa Anamaria Catargiu Anamaria Catargiu Buna ziua. Multumesc mult pentru informatiile oferite. V-as ruga si eu sa ma ajutati. Mai concret. 1.Sunt PF(traducator autorizat) cu activitate din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului myhpopescu myhpopescu As dorii sa va adresez o indrebare referitoare la modul de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului. Eu lucrez cu carte de munca si cu contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pt pfa cleo.todinca cleo.todinca Buna! Am si eu o nelamurire cu privire la calculul indemnizatiei pt cresterea copilului. Dar, sa incep cu inceputul. Sunt PFA din 01 Dec 2007. Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)