avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie handicap sau indemnizatie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie handicap sau indemnizatie

Buna ziua am si eu nevoie de cateva informatii sigure. Am o verisoara care acum 8 ani a avut cancer ovarian urmat de 6 serii de chimio I operatii in 2 timpi in care I s-au extirpate ovarele si uterul,poate fi incadrata in handicap sau nu stiu sa poata beneficia de un ajutor sau o pensie?Si cam cat ar fi sa beneficieze si ce pasi ar trebui sa urmeze,pana acum nimeni nu ia zis nimic si nu a inceput procedurile,zilele acestea medical ia sugerat acest lucru. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:12, 27 August 2014
1. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

2. - Poate beneficia si de indemnizatie de handicap daca este incadrdata intr-un grad de handicap.
- Pentru aceasta trebuie sa se adreseze Directiei Judetene pentru protectia persoanelor cu handicap.

3. Indemizatia de handicap si pensia de invaliditate pot fi cumulate.
Daca persoana nu a fost angajata si nu a muncit pana sa apara boala este o problema?Dar dupa parerea dvs cumulate impreuna indemnizatia si pensia la ce suma poate ajunge minim sau maxim?Va multumesc
1. - Daca nu are un stagiu minim de cotizare la pensie nu poate benfeicia de pensie de invaliditate.
- Sa incerce la Casa de Pensii sa incheie un contract de asigurare sociala pentru o luna (contributia minima este de 252 lei pe luna).
- Pensia va fi foarte mica dar va primi 350 lei pe luna = indemnizatia sociala minima.

2. Pentru indemnizatia de handicap cititi pe:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala (cancer) slytuta slytuta Am si eu o problema cu tatal meu. a fost diacnosticat cu cancer in gat limba si bolta palatina. conform calculelor de pe cartea de munca are o vechime de ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate cancer san AndreeaBuruiana AndreeaBuruiana Buna ziua, Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la un san si extirpat sanul. Momentan face chimioterapie si e in concediu medical. Pentru o astfel de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru persoana cu handicap bogdan1111 bogdan1111 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Eu am 26 de ani si sufar de tetrapareza spastica, boala pe care o am din nastere. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)