avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... FACTURA TINE LOC SI DE CONTARACT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

FACTURA TINE LOC SI DE CONTARACT

Am o factura cu semnatura de primire din partea cumparatorului, pe care scrie "prezenta constituie contract, penalizare 1% zi intarziere".
Tine loc de contact?
Poate fi dat in judecata pt recuperarea ceantei?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 14:56, 19 Mai 2009
Creanta poate fi recuperata in baza Og 5/2001, daca aveti inserat in cuprinsul facturii si termenul de scadenta (astfel puteti face dovada unei creante certe, lichide si exigibile).
In cazul in care creanta nu este ajunsa la scadenta (pe motiv ca nu este inserat termenul de scadenta in cuprinsul facturii), puteti recupera creanta printr-o actiune in civil. In acest caz, taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea creantei si se admit orice mijloace de proba pentru a dovedi existenta creantei.
poate fi recuperata creanta in baza Og5/2001 pentru ca aveti inscris termenul scadentei.Puteti merge si pe un proces civil si dupa cum a mentionat si juridic dana taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea creantei , caz in care sunt admise toate dovezile cu privire la aceste creante,
Raspuns.
Ca principiu.
Pe factura, se scrie ce reprezinta plata, si se mentioneaza, in baza carui contract, a carei comenzi se solicita banii.
Deci, factura nu tine loc de contract, ea este doar un instrument de plata si inca unul facut unilateral de creditor.
Dar, aceasta nu inseamna ca nu puteti recupera suma daca a fost semnata si stampilata de debitor.
Inocentia
Pe factura scrie:
Plata OP 27.02.2009.
Prezenta constituie contract.
Penalizare 1%zi intarziere .
Factura fiind semnata la primire de un ing.angajat sper cu CM.
Singurul act asimilat contractului este comanda urmata de executare.
Dvs. daca nu aveti in sensul propriu al cuvantului contract, aveti comanda debitorului catre dvs. inregistrata la firma. Aceasta trebuia trecuta pe factura.
Nota: si ordinul de plata si factura sunt instrumente de plata.
Inocentia

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera debitul? juridic dana juridic dana Situatia se prezinta astfel: Sunt 4 facturi emise catre un client, in baza carora s-a livrat marfa. Intre parti nu exista contract de vanzare-cumparare. ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante, fara contract de vanzare-cumparare Ionescu.carina Ionescu.carina O firma ne datoareaza o suma mica, aprox. 15000 ron. Mentionez ca nu am incheiat cu aceasta un contract de vanzare-cumparare, documentele si corespondenta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ... va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ! liv.savu liv.savu :( Sunt administrator la o firma si am probleme cu o clienta prost platnica .... mai exact este vorba de o individa care are un magazin si careia i-am vandut ... (vezi toată discuția)