avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire

indemnizatia de sot supravietuitor poate fi poprita?mama mea primeste pensia de urmas dupa tata 374 lei si indemnizatia de vaduva de 113 lei intr-un cont bancar.in urma popririi I s-a oprit 1/3 din totalul celor 2 pensii.e corect?cine stabileste cuantumul banca sau casa de pensii?
Cel mai recent răspuns: vyoletta , utilizator 15:14, 28 August 2014
mama mai are venituri in afara de acestea doua ?
nu.
Mama trebuie sa conteste executarea. Venitul fiind mai mic decat salariul minim pe ec, poprire de 1/3 nu se infiinteaza pe cat insumeaza cele doua venituri ale mamei, ci pe ce depaseste jumatate din salariul minim net pe ec.
Art. 728
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

astfel 670:2= 335, mama are 487-335=152. poprirea ar trebui sa fie de max 50 lei.
daca indemnizatia de vaduva e considerata indemnizatie cu destinatie speciala asa cum e definita de cpc art 728, retinerea va fi si mai mica, de 13 lei.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.


multumesc tare mult pt. raspuns.cine trebuie sa stabileasca acest cuantum: executorul,casa de pensii sau banca?in cazul mamei banca a calculat aceasta suma.
banca se supune indicatiilor executorului, nu stabileste cat sa retina.
Mergeti la executor sa faca adresa catre banca pt a elibera suma cuvenita cf legii sau mergeti la casa de pensii sa ii trimita banii prin mandat postal.

Alte discuții în legătură

Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)
Executarea pensiei osipov43 osipov43 Buna ziua, sunt pensionara, varsta peste 70 ani, vaduva, persoana cu dizabilitati, am garantat cu bunurile mele la firma baiatului, firma s-a falimentat, am ... (vezi toată discuția)
Poprire salar LoredanaDamian LoredanaDamian Buna ziua, Am un salariat angajat cu 2 ore, avand salar net de 556 lei. Pe numele lui a venit o poprire pe salar. Pot sa-i popresc 1/3 din venitul lunar la ... (vezi toată discuția)