Desfiintarea unui post se poate face oricand, chiar si in situatia dvs.
Codul Muncii interzice concedierea salariatelor pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, exceptie facand cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
in notificare scrie ca s-a decis reorganizarea structurii organizationalea Societatii si reducerea numarului de posturi. Incepand cu data la care am primit notificarea urmeaza sa beneficiez de termen de preaviz ca urmare a desfiintarii postului,ultima zi de lucru preconizata fiind 25 sept......"in cazul in care sunteti interesat de ocuparea unui post,va rugam sa aplicati la.....". nu consider ca e legal sa imi dea notificare de preaviz si nici sa ma puna sa candidez pe un post ,la fel ca al meu dar pe alta divizie. Ce ar trebui sa fac?
daca nu candidez ma pot da in somaj?
Legal ar fi, intrucat nu exista text de lege care sa interzica asa ceva.
Daca nu acceptati sa va inscrieti la concurs,probabil ca se va emite decizia de concediere ceea ce inseamna ca puteti beneficia de somaj , daca indepliniti conditiile prevazute de lege. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Perioada somajului va fi suspendata pe durata acestor concedii si se va relua la terminarea lor.
Ce ar trebui sa faceti ? Mai intai , aratati-le prevederile legale de mai jos :
1. Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
3. Legea nr.202/2002
Art.10
.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
2. De asemenea, aveti dreptul sa contesati decizia angajatorului laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea in justitie este scutita deplata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
definiti "daca indepliniti conditiile" in ceea ce priveste intrarea in somaj,va rog!
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Stagiul minim de cotizare -12 luni - poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la un singur angajator.