Buna ziua,
Azi am intampinat o problema la care as dori sa cer sfaturi.
Dupa ce am plecat anul trecut de la fostul meu angajator, am mai luat o lucrare (lucrez ca art director) pe care nu vrea sa mi-o plateasca (cu toate ca exista contract). Ca sa ma oblige sa accept neplata contractului mi-a spus ca m-a dat in judecata, motivul: cand am plecat de la el, dupa 1.5 ani, mi-am luat lucrarile pe care le-am realizat si mi-am facut portofoliu (site) in care le-am prezentat. Mentionez ca am dat la fiecare credit ( unde a fost realizata, adica agentia, cine a mai lucrat la lucrare, etc) mentionand evident si partea mea de munca. El spune ca nu am voie (in contractul de munca, nu e stipulat nimic despre asta) sa folosesc materialele, chiar daca am precizat sursa, etc. Si mi-a dat 1 sapt (santaj) sa ma hotarasc ce fac.
Ideea e ca am plecat destul de certati cand am demisionat si daca nu imi luam acele lucrari e ca si cum ( pentru domeniul meu) as fi dormit 1.5 ani.
Ce ma sfatuiti sa fac, ce e de facut...? Va multumesc.
(portofoliul se afla la www.andreicarcea.com)
later edit: am uitat un lucru esential cred: eu am fost asociat la firma cu 6 parti din 20, pe perioada care acopera lucrarile luate.
Nu am pretentia ca voi da raspuns complet , e si o speta juridica aici, la care specialistii de pe forum sigur vor raspunde.
Va pot spune doar , din punctul de vedere al codului fiscal cum este definita relatia angajat/angajator si conceptul de munca dependenta :
Iata ( din norme cod fiscal )
67. Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
- părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;
- partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;
- persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
Ma gindesc ca , din acest punct de vedere, Dvs fiind angajat nu aveti drept de proprietate asupra creatiilor , ci ele apartin angajatorului, care , pentru acele creatii v-a platit cu salariu .
Multumesc, insa imi este greu sa interpretez aceasta lege.
Nu schimba cu nimic faptul ca am fost asociat cu el pe perioada in care am realizat acele lucrari( eu 6 parti, el 14)? Faptul ca am precizat in prezentare agentia unde s-a creat, si toti coautorii nu ajuta (nu creaza nici un prejudiciu niciunei parti implicate)?
Portofoliul a fost si este utilizat doar de prezentare a potentialului creativ. Nici o lucrare din el nu a fost folosita de terti (nici un catalog nu a fost multiplicat, etc), deci doar de prezentare.