Art. 41 din Legea nr.76/2002:
(1)Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii: a)sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
...
Astfel, persoanele care beneficiaza de indemnizatia de somaj trebuie sa se prezinte personal la AJOFM si nu prin imputernicit.
Art. 45 din Legea 76/2002
(1)Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a)la data la care nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. a);
...
Neprezentarea duce la suspendarea platii indemnizatiei de somaj.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
…
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art.61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer indemnizat sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. Activitatea de administrator la o forma nu face parte din "activitati autorizate potrivit legii" si deci nu poate cumula indemnziatia de somaj cu venituri din activitatea de administrator de societate.
2. Daca ocupa una din aceste functii (sau amandoua in acelasi timp) nu poate beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca nu are venituri din cauza unei slabei conduceri a firmei.
3. Pentru un raspuns oficial intrebati si la Agentia de Somaj.
Somaj
gabydutescu
Buna seara,daca sotia este numita administrator(fara contract de munca) la firma care copiii au infiintat-o daca este data in somaj de firma la care lucrez, ... (vezi toată discuția)