avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua, sunt angajata unei firme din oct 2012 pana in prezent. Sunt insarcinata in saptamana 34 urmand sa nasc in per 10 oct. 2104.
Concediul crestere copil se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Marea intrebare a mea este daca la veniturile nete se iau in calcul pe langa salariu, tichetele de masa si un bonus pe care l-am primit din partea fimei in luna februarie a acestui an, bonus care a fost supus impozitarii.
Astept cu mare interes rapunsul dvs pt ca nimeni nu ma poate lamuri cu privire la acest calcul(bonus).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:35, 1 Septembrie 2014
Ordinul nr. 1474 din 06.05.2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, ....

situatie: Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului

solutie: Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.

Asadar, tichetele de masa intra la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

situatie : Sunt considerate venituri din salarii veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulentele, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea şi se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie : Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.

Prin urmare, bonusul acordat intra la calculul indemnizatiei.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Orice venit de natura salariala care este impozitat intra in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Bonusul de care vorbiti este un venit de natura salariala.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizația copil Svero Svero La calcularea indemnizației pentru creștere copil se ține cont și de bonurile de masă, de primele primite în cei doi ani anterior nașterii copilului? (vezi toată discuția)
Calcul venituri indemnizatie parinte LauraEP LauraEP Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum se calculeaza veniturile din ultimele 12 luni pana la momentul nasterii copilului, venituri care conteaza in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatiile de crestere a copilului - baza calcul AnaBianca AnaBianca Buna ziua, Puteti sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ... (vezi toată discuția)