avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pachet compensare la plecarea din firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pachet compensare la plecarea din firma

Bună ziua,
Acum 4 luni am angajat o persoana foarte capabilă pe o poziție de director în firma al cărei administrator sunt.
Mai sunt câteva zile și se încheie perioada de proba, dar persoana pe care am angajat-o acum 4 luni dorește sa se retragă.
Amândoi suntem de acord cu încetarea contractului individual de muncă, dar vreau să ofer intre 4 și 6 salarii compensatorii pentru colaborarea foarte bună.
Va rog sa-mi spuneți dacă este în regula, pot oferi acest pachet drept compensare sau așa zisul evit package, încalc vreo lege?
Aveți o recomandare pentru aceasta situație?
Mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
MihaiPGA, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 14:01, 8 Septembrie 2014
Aparent nu incalcati nici o lege, dar nu vad motivul economic pentru care doriti sa dati bani in plus (cand aparent nu este nevoie). Dvs. aveti o datorie in primul rand fata de firma, si nu stiu dac a asociatii / actionarii ori auditorii ar fi fericiti ca ati dat niste bani ca sa...
Inteleg ca nu este de evitat nimic, persoana vrea sa plece si va pleca si fara acesti bani.
Desigur ca puteti recompensa performanta, dar aveti grija sa nu fie trasparent ca nu ati lucrat in contra intereselor firmei.
Mulțumesc pentru răspuns.
Da, vreau să recompensam performanta, toți din firma sunt de acord.
Ati spus ca aparent nu încalc nicio lege, este totuși posibil sa fie aceasta o abatere?
Am informat persoana care pleacă de faptul ca vrem sa-l recompensam, a ramas însă sa găsim soluția legala cea mai buna.
Un contabil a dat ca soluție plata salariilor luna de luna timp de 4-5-6 luni printr-un pfa, sincer nu cred ca este în regula, mă ajutați va rog cu un punct de vedere și pentru aceasta situație?
Mulțumesc din nou,
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
MihaiPGA, utilizator
Nu se incalca niciun text de lege, daca doriti ca la plecare sa se acorde acel pachet salarial. Potrivit art.1169 C.civ., părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.

Nu mi se pare oportuna solutia data de acel contabil . Solutia ar presupune infiintarea unui PFA si apoi angajarea PFA-ului cu c.i.m.
va ajuta clauza de neconcurenta?

Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Mulțumesc pentru sugestie, este de reținut pentru viitor.

Alte discuții în legătură

Concediere ContSters369809 ContSters369809 a am un salon de infrumusetare.angajatele nu fac performanta,concurenta neloiala (dupa program cheama clientii salonului acasa)cum le schimb ? ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)