avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate fara cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate fara cotizare

Buna! Verisoara mea are 40 de ani si este diagnosticata cu tetrapareza spastica inca de la 18 ani. Are gradul 1 de handicap, asistent personal si o indemnizatie in valoare de 293 lei. Conform legii 680/iunie 2012, poate beneficia de pensie de invaliditate si fara sa fi cotizat. Dar in Salaj incercam de anul trecut sa obtinem aceasta pensie si de la Casa de Pensii ni se spune ca nu se poate fara sa fi cotizat. In alte judete se poate, fapt confirmat de bolnavi cu cazuri similare, care nu au muncit nici macar o zi in viata lor si totusi au reusit sa obtina pensia respectiva. De asemenea, stim un caz (tot fara stagiu de cotizare), din Salaj, care beneficiaza de aceasta pensie inca de acum 2 ani. Stiu ca se comit multe nedreptati in acest domeniu, dar este posibil ca numai in Salaj sa nu se poata beneficia de aceasta pensie in prezent? Si ce trebuie facut in acest caz? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:14, 6 Septembrie 2014
1. Decizia Curtii Constitutionala Romaniei nr. 680/2012 a dus la modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

2. - Astfel se pot pensiona de invaliditate persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.
- Nu se spune nicaieri ca se poate beneficia de pensie de invaliditate fara nici un stagiu de cotizare.
- Asadar nu este adevarat ca sunt persoane care au beneficiat de pensie de invaliditate fara sa aiba nici o zi de stagiu de cotizare la pensie.
- Un minim de stagiu de cotizare la pensie se poate realiza si prin incheierea unui contract de asigurare la pensie pentru macar o luna de zile (contributia minima de plata este , in acest an, de 252 lei pe luna).

3. - S-a mentinut in lege prevederea ca in functie de stagiul de cotizare la pensie sa se acorde stagiul potential in functie de varsta si de stagiul de cotizare ale pensionabilului.
- Daca pensionabilul nu indeplineste aceasta conditie atunci, daca are totusi un stagiu de cotizare cat de mic, i se poate aproba pensia de invaliditate dar cuantumul ei va fi mai mic.

4. In cazul prezentat verisoara dvs. poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii pentru minim o luna de zile dupa care poate solicita pensie de invaliditate daca este incadrata intr-un grad de invaliditate (care nu este totuna cu gradul de handicap) de catre Comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii.

Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna! Multumesc mult pentru raspuns! Eu cand am scris ca au obtinut pensia de invaliditate fara sa fi cotizat, m-am gandit la faptul ca nu au muncit deloc (dat fiind ca au fost bolnavi de tineri). Dar intr-adevar, in lege nu este scris cum am interpretat eu. Apreciez clarificarile aduse de dumneavoastra.
Referitor la acel stagiu de cotizare la pensie care se poate realiza prin incheierea unui contract de asigurare la pensie pentru macar o luna de zile, noi cand am fost la Casa de Pensii Salaj am intrebat de aceasta contributie minima si ne-au raspuns ca nu se mai poate face o astfel de contributie. Ne-au confirmat ca in alte judete se poate obtine pensia in acest fel, dar aici nu se mai poate. Si aici apare problema noastra: fara posibilitatea incheierii acelui contract si a achitarii acelei sume minime, nu avem cum sa obtinem pensia respectiva. Va rog mult sa imi spuneti daca este legal ca cei de la Casa de Pensii Salaj sa nu mai permita astfel de contributii. Si ce putem face in acest caz?! Multumesc!
1. - Legea este aceeasi pentru toate casele de pensii din toate judetele.
- Nu stiu de ce cei de la Casa de Pensii din judetul dvs. procedeaza altfel decat spune legea.

2. Faceti o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org

3. V-as ruga, daca doriti, sa postati si aici raspunsul primit! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoana cu handicap bogdan1111 bogdan1111 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Eu am 26 de ani si sufar de tetrapareza spastica, boala pe care o am din nastere. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate - casa de pensii refuza sa incaseze contributia minima (in acest caz, bolnava nu a muncit) poplavinia poplavinia Buna ziua! Lunile trecute v-am scris problema pe care o intampinam cand incercam sa obtinem o pensie de invaliditate pentru o persoana de 40 de ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie persoana cu handicap marian_apreutesei marian_apreutesei sunt fratele unei persoane cu handicap diagnosticat de la nastere cu tetrapareza spastica gradul 1 de invaliditate deosebit de grav , vreau sa stiu daca el ... (vezi toată discuția)