avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere minor- legea obliga parintele sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere minor- legea obliga parintele sa se angajeze?

Buna seara,
Va deranjez cu o intrebare. Daca fostul sot "nu lucreaza" si nu are un venit salarial din care sa plateasca pensia de intretinere in beneficiul minorului , legea il poate obliga sa se angajeze ? Tin sa precizez ca el de fapt lucreaza la firma tatalui sau, dar a fost scos din acte.. facand toate aceste lucruri din rea credinta :(


Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
Adinabb, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:36, 5 Septembrie 2014
Nu-l obliga nimeni sa se angajeze...dar il obliga sa plateasca.
Situatia devine penala nu numai ca el munceste la negru...dar si pentru ca nu plateste pensia de intretinere.
Daca nu a platit-o timp de 3 luni mergeti si depuneti plangere penala. Mentionati si faptul ca munceste la negru chiar din acest motiv, ca sa se sustraga platii.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
AvTudor_com, utilizator

buna seara ! in aceeasi situatie ma aflu si eu... in 2 ani nu a platit pensie decat de 3 sau 4 ori in rest spune ca nu are bani si sa merg sa`l reclam ca oricum nu rezolv nimic ..pt ca legea spune ca de fapt nu este rea credinta dar daca nu munceste de unde sa plateasca ? si nici nu are nimic pe numele lui ...insa stiu sigur ca munceste dar nu stiu exact unde ... am mai citit pe`aici ca mamele care au mers la politie si au facut plangere dupa o luna doua au fost chemate sa`si retraga plangerea pt ca nu au ce sa`i faca daca nu munceste ..asa ca legea la noi nu stiu de cine este facuta ..dar nu este corect ca unul din parinti sa aibe numai drepturi asupra copilului si nu si obligatii ..eu am vrut sa plec in vacanta in grecia cu copilul si nu am putut pt ca el nu a vrut sa`mi dea procura .. ar trebui ca acei parinti care nu`si respecta obligatiile fata de copil ..si anume sa plateasca pensia alimentara ..sa fie ori amendati..ori pedepsiti cumva..pt ca un copil are nevoie zilnic de hrana ..nu trebuie sa moara de foame daca tatal nu munceste .. unde se face acea plangere penala la tribunal sau politie ?
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Abandonul de familie ca si infractiune presupune ca neplata pensiei sa fie facuta cu intentie, adica are venituri si nu plateste. Daca nu are venituri nu se rezolva nimic nici cu plangerea penala.

Legea nu obliga pe nimeni sa munceasca. Legea doar prevede ca parintii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile de crestere si educare ale copilului lor.

Cat despre parasirea teritoriului tarii cu minorul, nu mai asteptati consimtamantul tatalui cand stiti ca acesta abia asteapta aceasta rugaminte pt a va refuza/ santaja/manipula ci formulati cu 3 luni inaintea datei de plecare cerere in instanta de suplinire a consimtamantului si astfel nu veti mai priva copilul de o vacanta macar cu celalalt parinte.

Din pacate asa e legea, teoria exista....practica ne omoara...

va multumesc pt raspuns .. as dori sa stiu cand fac cererea pt suplinirea consimtamantului celuilalt printe trebuie sa prezint cumva bilete de calatorie sau alte documente ? sau pur si simplu doar sa spun ca doresc sa plec in vacanta cu copilul ? pt ca plec la sora mea impreuna cu parintii cu masina lor..si atunci nu am ce sa prezint .. va multumesc !


[ nu folositi functia citeaza cand nu e necesar]
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator


Plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere este de 25 % , raportat la salariul minim pe economia nationala , avand in vedere situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu realizeaza niciun venit, dintr-o activitate lucrativa.


Totusi,unele instante de judecata, retinand faptul ca sunt des schimbate imprejurarile in care obligatia de intretinere este datorata, stabilesc pensia de intretinere in raport de venitul net obtinut, si , in situatia in care persoana indatorata nu realizeaza niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.

In acest mod sunt evitate eventualele actiuni promovate, avand acelasi obiect , in acord cu interesul superior al copilului.

Hotararea judecatoreasca pronuntata este executorie de drept.

Astfel , in caz ca obligatia legala de intretinere este nesocotita, puteti apela la un executor judecatoresc.

Totodata, conduita culpabila a debitorului obligatiei de intretinere este sanctionata si din punctul de vedere al legii penale.

Astfel, neplata , cu rea credinta , timp de cel putin doua luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.



Succes.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gheorghemonica80 gheorghemonica80 buna seara, am depus o plangere la politie pt abandon de familie, din feb 2014 nu am mai primit nici un ban cazul s-a clasat cu NUP, deoarece nu are loc de ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna alexandraralea alexandraralea Buna seara, Am divortat de sotul meu in 2014,avem custodie comuna,copilul are domiciliul stabilit la mine. Am ramas in relatii bune cu fostul sot,pentru ... (vezi toată discuția)
Copil - stabilire paternitate; pensie de intretinere tundekadar tundekadar Buna.am o fetita de cinci ani.numele tatalui nu e trecut in certificatul de nastere.pana acum nu am cerut nimic de la el,acum vreau sa dau in judecata ... (vezi toată discuția)