Am divortat de sotul meu in 2014,avem custodie comuna,copilul are domiciliul stabilit la mine. Am ramas in relatii bune cu fostul sot,pentru binele copilului.N-am tinut cont de programul de vizitare,cand tatal si-a exprimat dorinta de a petrece timp cu copilul,nu m-am opus,ba chiar l-am lasat si peste noapte. Problema e ca nu a platit nici macar o luna pensie alimentara,iar cand vine vorba de vacante in afara tarii,se opune cu vehementa. Nu i-am cerut nimic,nici macar bani,am vrut doar o procura de la el sa pot pleca cu cel mic pt o saptamana. Ce pot face ca sa obtin o semnatura de la el? Copilul are 3 ani.
Buna ziua! Pentru a nu necesita acordul celuilalt parinte pentru a scoate copilul din tara, trebuie sa aveti exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Incercati solutionarea problemei pe cale amiabila, deoarece in cazul dvs., din moment ce tatal nu plateste pensia de intretinere a minorului, puteti formula plangere penala impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie (pentru neplata pensiei timp de 3 luni consecutiv).
veti dovedi in instanta ca nu va da acordul din rea credinta si veti cere ca instanta sa suplineasca acordul tatalui in ce priveste emiterea unui pasaport si plecarea din tara in vacante.
Puneti in executare hotararea pt a obtine pensia, apelati la un executor judecatoresc.
Va trebui să formulati o cerere în instanță (ordonanță președințială) pentru suplinirea consimtamantului in vederea părăsirii tării. Luați legătura cu un avocat și dați toate detaliile deoarece cazul nu este simplu dat fiind vârsta fragedă a copilului. Trebuie să probați refuzul tatălui de a își exprima acordul pentru plecarea din țară, beneficiile plecării pentru copil etc.