avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Persoana juridica cumpara imobil de la persoana fizica
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Persoana juridica cumpara imobil de la persoana fizica

Buna ziua, o persoana juridica doreste sa cumpere un imobil de la o persoana fizica. Care este modalitatea corecta? Se poate deduce TVA ? Daca va vinde imobilul mai departe ce se intampla cu TVA-ul ?
Cel mai recent răspuns: ContSters110271 , utilizator 09:20, 4 Septembrie 2014
Buna ziua,

Daca persoana fizica nu vinde imobile cu titlu profesional, atunci nu este persoana impozabila si la vanzarea imobilului nu va aplica TVA.

Iata prevderile din normele metodologice de aplicare a CF:
3. (1) În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, în concordanţă cu principiul de bază al sistemului de TVA potrivit căruia taxa trebuie să fie neutră, se referă la orice tip de tranzacţii, indiferent de forma lor juridică, astfel cum se menţionează în constatările Curţii Europene de Justiţie în cazurile C-186/89 Van Tiem, C-306/94 Regie dauphinoise, C-77/01 Empresa de Desenvolvimento MineiroSA(EDM).
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obţin venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcţiile şi, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuinţă, inclusiv casele de vacanţă, orice alte bunuri utilizate în scop personal de persoana fizică, precum şi bunurile de orice natură moştenite legal sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
(3) Persoana fizică, care nu a devenit deja persoană impozabilă pentru alte activităţi, se consideră că realizează o activitate economică din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, dacă acţionează ca atare, de o manieră independentă, şi activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate, în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.
(4) În cazul construirii de bunuri imobile de către persoanele fizice, în vederea vânzării, activitatea economică este considerată începută în momentul în care persoana fizică respectivă intenţionează să efectueze o astfel de activitate, iar intenţia persoanei respective trebuie apreciată în baza elementelor obiective, de exemplu, faptul că aceasta începe să angajeze costuri şi/sau să facă investiţii pregătitoare iniţierii activităţii economice. Activitatea economică este considerată continuă din momentul începerii sale, incluzând şi livrarea bunului sau părţilor din bunul imobil construit, chiar dacă este un singur bun imobil.
(5) În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic. Totuşi, dacă persoana fizică derulează deja construcţia unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută şi continuă, orice alte tranzacţii efectuate ulterior nu vor mai avea caracter ocazional. Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 152 din Codul fiscal. Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.


Cu titlu general, vanzarea de imobile este scutita de TVA, cu exceptia constructiilor noi (livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării).

Se poate opta pentru taxarea vanzarii (aplicarea TVA 24%), prin depunerea unei notificari la ANAF de catre vanzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva persoane fizice burceaneluta burceaneluta am vandut un teren in august 2007 si am cumparat un altul in aceiasi zi, pe care l-am vandut in mai 2008, imi poate da cineva o informatie referitoare la tva? (vezi toată discuția)
La ce cifra ramine tva la vinzarea imobielor,35000 sau 65000? gloriprest gloriprest As dori sa stiu mai multe strategii de a nu achita tva la vinzarea unei case proprietate personala. (vezi toată discuția)
Tva tranzactii imobiliare persoane fizice ContSters4579 ContSters4579 ...s-au publicat in mo niste norme de aplicare... HOTARARE 1620 29/12/2009 "Codul fiscal: Persoane impozabile si activitatea economica Art. 127. - (1) Este ... (vezi toată discuția)