Din pacate, daca copilul a fost incredintat mamei prin hotarare judecatoreasca, fosta sotie nu trebuie sa va ceara dvs. consimtamantul pentru a pleca cu minorul din tara. Pe de alta parte, nici nu va poate impiedica sa aveti o relatie cu el.
Art. 398 NCC
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Solicitati exercitarea autoritatii parintesti in comun si stabilirea unui program de vizitare.
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.
( va puteti adresa instantei de judecata, in vederea modificarii programului de vizitare)
De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.
Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.
Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.
Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.
Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).
Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.
Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.
In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.
Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.
Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.
Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia
Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.
Va puteti adresa si DGASPC.
Succes.