avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

A fost demarata o cercetare disciplinara pentru insusirea unor foloase necuvenite.
Nu am fost anuntat despre aceasta cercetare, care are ca obiect insusirea unor produse destinate unui scop promotional.
Mentionez faptul ca nu am legatura directa cu punctul de lucru respectiv, iar legatura este facuta pentru a ma invinovati, cu scopul de a parasi postul.
Ca urmare a unor restructurari, postul meu este dorit de altcineva care este sustinut de majoritatea membrilor board-ului companiei.
Am fost anuntat pe surse ca voi fi dat afara.
Cercetarea asta disciplinara este in regula?
Pot fi dat afara pentru ceva inscenat cu scopul de a elibera postul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: psh , utilizator 17:31, 21 Septembrie 2014
Buna seara,

daca situatia este pe deplin cea descrisa de dvs. cercetarea disciplinara nu este legala.

Art. 251. [cercetarea disciplinara]
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

In cazul in care finalitatea va fi concedierea dvs., puteti formula contestatie impotriva deciziei de concediere, solicitand anularea deciziei ca nelegala si netemeinca, cu consecinta reincadrarii pe functia avuta anterior dispunerii concedierii, aveti toate sansele sa castigati. Contestatia se depune in 30 de zile de la comunicare deciziei, la Tribunalul in a carei raza teritoriala aveti domiciliul.

Succes!
@ roman_costi

1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

Daca s-a urmat o astfel de procedura , atunci exista posibilitatea ca angajatorul sa decida aplicarea celei mai drastice sanctiuni disciplinare , si anume : desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Legalitatea sau nelegalitatea procedurii de cercetare disciplinara o constata numai instanta de judecata investita cu solutionarea contestatiei la decizia de concediere.
Am trimis o cerere la departamentul HR, pentru ca astazi am fost anuntat ca trebuie sa imi prezint demisia sau mi se va desface contractul de munca.
In aceasta cerere am solicitat in scris informatii legate de orice cercetare disciplinara impotriva mea in ultimele 30 de zile, pentru ca eu nu am fost instiintat de niciuna. In continuare eu nu am fost anuntat pentru ce sunt cercetat si nu mi s-a cerut un punct de vedere.
Ar trebui sa imi raspunda?
Trebuie sa imi angajez un avocat?
Privind obligativitatea raspunsului angajatorului la sesizarea dvs ar trebui sa verificati daca exista asa ceva in reg.intern al acestuia, intrucat legea , in acest caz, este aplicabila numai autoritatilor si institutiilor publice.

Depinde de dvs daca aveti nevoie de ajutorul unui astfel de specilaist.
Imi cer scuze pentru insistenta.
Revin insa cu noutati:
In data de 05.09.2014 am fost chemat la sediul firmei pentru o solicitare verbala pentru a-mi da demisia.
Astazi cand am revenit din C.O. am primit o instiintare ca in data de 05.09.2014 a fost demarata o cercetare disciplinara prealabila pentru insusirea de foloase necuvenite.
Mentionez inca odata ca nu am legatura cu orasul in care s-au insusit foloasele, nu am legatura nici cu persoanele implicate, iar membrii comisiei sunt : 1. Cel care doreste sa "ofere " postul meu altcuiva si 2.angajata de la Human Resources care mi-a ras in nas pe motivul ca poate eu am dorit sa vin din C.O. la punctul de lucru si nu am nicio dovada ca mi s-a solicitat demisia.
Se amintesc deasemenea in decizia de instiintare si anumite declaratii care au fost luate cu mai mult de 30 de zile inainte sa aflu ca sunt cercetat.
Este o.k. ce se intampla?
Cunoasteti un avocat care sa ma ajute in Craiova?
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Convocare comisie displinara Srah Srah As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)