avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 200/2006 - privind fondul de garantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 200/2006 - privind fondul de garantare

Buna ziua,

as dori sa va intreb daca cererea pentru Fondul de garantare se poate depune si de salariatii care si-au desfasurat activitatea sub conditiile CCM 2007-2010, sau se aplica doar pentru cei care au incheiat un CCM la nivel de unitate/grup de unitati/ ramura?

Suntem mai multi salariati concediati cu 65a, dar societatea nu a avut CCM separat, ci ne-am suspus CCM pe 2007-2010.

Printre alte documente ne sunt cerute la AJOFM si fisele de lichidare, iar administratorul judiciar nu ne semneaza fisele de lichidare si pe acest motiv invocand art. 1 din Lege.

Ma puteti ajuta cu un sfat?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elfulina , utilizator 15:13, 21 Mai 2009
Administratorul judiciar ignoră (cu rea-credinţă, aparent) legea de care se prevalează (200/2006):
Articolul 19
(1) Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa.
(2) Agentia teritoriala poate proceda la stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si la efectuarea platii acestora si in baza cererii formulate de catre salariatii angajatorului in stare de insolventa sau de organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) vor fi insotite de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
(4) Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale, potrivit alin. (2).


Aici putem adăuga şi alte prevederi legale în sprijinul salariaţilor; ex.
CCMUNN
Articolul 48
(2) In caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori.


P.S. Fişele (notele) de lichidare sunt într-adevăr prevăzute de normele de aplicare a legii printre actele necesare, dar altfel obligativitatea lor e foarte îndoielnică. Ca să fim pragmatici, e bine să le daţi funcţionarilor ce vă cer.

Referinţe:
- Legea 200/2006 - [ link extern ]
- normele sale de aplicare - [ link extern ]
Va multumesc.

Oricum in art. 2 al legii 200 scrie clar " Din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individual de munca si din contractele colective de munca incheiate de angajatii cu angajatorii impotriva carora au fost promulgate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei..."

Din acest articol deduc ca se aplica si celor care nu au CCM pe unitate/grup/ramura, pentru ca (cel putin teoretic) legea este pentru toti, in caz contrar tind sa cred ca legiuitorul elimina angajatii care lucreaza la o societate ce are sub 20 de angajati???

O alta gaselnita e-a administratorului judiciar este ca acum nici nu are de gand sa semneze statele de plata cu compensatorii (cf CCM national avem dreptul la 1 salar lunar), pentru ca sustine ca nu avem CCM semnat cu angajatorul!!!!! si luni ii 25 ale lunii si nu vrea sa semneze statele decat fara compensatorii!!!! asta ar insemna nici sa nu ne puna pe tabelul de creante cu toate drepturile ce ni se cuvin..s nu mai spun ca ne intarzie depunerea dosarelor la somaj!!!!

ne gandim sa facem sesizare la judecatorul-sindic, pentru ca cei de la Directia Muncii si Inspectoratul de Munca, unde am fost sa cerem indrumare, ne-au zis, voalat, ca administratorul poate face ce crede de cuviinta, daca asa considera ca e mai bine..mi se pare revoltator, ca desi traim in Europa, fiecare isi face legea sa si unde ar trebui sa gasim intelege, ne lovim de indiferenta.

Chiar daca nu vor fi lichiditati de unde sa ne primim drepturile restante, mi se pare normal sa figuram macar pe hartii cu ceea ce legea ne da...gresesc chiar asa de mult???

Va multumesc anticipat.



Contractul colectiv la nivel national este aplicabil tutror, la SC sub 20 de angajati se prevede doar ca nu exista obligatia sa se negocieze un conrcat colectiv la nivelul unitatii.

Lichidatorul are obligatia sa respecte acordarea drepturilor cuvenite cf CCMUN.
Angajaţi-vă un avocat specializat în insolvenţă şi, eventual, cu ceva cunoştinţe de dreptul muncii.
Ţinând cont de conduita din ce în ce mai vădit abuzivă şi obstructivă a administratorului judiciar, cred că merită să încercaţi şi obţinerea unei sancţiuni împotriva lui. Aceasta poate merge de la a solicita înlocuirea lui pentru motive temeinice (solicitată judecătorului-sindic, conform articolului 11 (1) e) din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei), până la plângerea penală pentru gestiune frauduloasă (articolul 214 din Codul penal şi articolul 144 din Legea 85/2006) şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (v. articolele 246 şi 258 din Codul penal).
În orice caz, nu cedaţi niciun milimetru în faţa lui.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
klewos, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru informatii si sprijin moral.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim incheiat fara ccm cristian_z cristian_z nu pot sa cred deci contract individual de munca incheiat fara a fi trecut ccm-ul la nivel de angajator....sau au ,,omis\"\" acest aspect. in aceasta ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)
Discriminare !!!! julien_slbz julien_slbz citez din CCMN 2007-2010...art. 103 In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile ... (vezi toată discuția)