avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impiedicare dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impiedicare dezbatere succesiune

Situatia este urmatoare:
Sora decedata, fara copii, sotul supravietuitor care detine certificatul de deces amana sub diverse motive dezbaterea succesiunii, intre el, eu si parintii mei (amandoi in viata).
Masa succesorala consta intr-un apartament, care a apartinut surorii mele dinainte de casatorie, in care locuieste inca sotul supravietor, care are dreptul la 1/3 si care si-a manifestat dorinta de a fi platit pentru partea lui, lucru cu care toata lumea a fost de acord.

Problema este ca certificatul de deces se afla in posesia sotului iar noi (eu si parintii mei) nu ne putem prezenta la notar, iar in cca o luna-doua trece termenul de 2 ani, pana la care nu putem plati acea taxa de 1% din cuantumul mostenirii.
Pentru a scoate un duplicat al actului de deces, ar trebui sa ma deplasez eu in alta localitate, pe raza careia a decedat sora, lucru destul de complicat
Ce solutii mai am?
E clar ca daca voi ajunge in instanta, voi cere despagubire materiala pentru aceasta intarziere, eventual cheltuieli de judecata iar toate taxele suplimentare sa fie platite de persoana care a impiedicat dezbaterea succesiunii in termenul legal, adica sotul supravietuitor, care locuieste in continuare nestingherit in apartamentul la care are dreptul doar in procent de 1/3.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
AlexStoica, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 09:29, 11 Septembrie 2014
Faceti tot posibilul si scoateti duplicat de pe certificatul de mostenitor si incepeti procedura succesorala .Nu are nici o importanta la ce distanta se afla localitatea, . Daca nu ati contribuit la inmormantare si nu ati acceptat in mod expres succesiunea ori nu ati facut acte de acceptare tacita, sotul supravietuitor va poate inlatura de la succesiune prin instanta, intrucat nu ati acceptat succesiunea in termen. Mergeti la orice notariat si faceti o declaratie de acceptare succesiune .
Exista declaratii de acceptare a succesiunii date de toate partile implicate (sot supravietuitor, frate defuncta si ambii parinti in viata) date in termenul legal de un an si toate celelalte acte solicitate
Dar eu si parintii nu putem deschide succesiunea fara certificatul de deces in original, iar sotul supravietuitor care-l detine tot amana deplasarea la notar, sub diferite pretexte, desi locuieste de aproape 2 ani in acel apartament, pe care afirma ca nu-l doreste ci isi vrea doar banii. Noi avem si vrem sa-i dam banii (acel 1/3) dar nu putem face actele fara el..si tot asa trece timpul.
AlexStoica a scris:

Problema este ca certificatul de deces se afla in posesia sotului iar noi (eu si parintii mei) nu ne putem prezenta la notar ...
Pentru a scoate un duplicat al actului de deces, ar trebui sa ma deplasez eu in alta localitate, pe raza careia a decedat sora, lucru destul de complicat

Nu cumva sora dvs. isi avea domiciliul (ultimul domiciliu) in apt. in care, asa cum spuneti, "locuieste INCA sotul supravietuitor"? Fiindca atunci dvs ar trebui sa va deplasati. Si nu doar pentru obtinerea duplicatui, ci chiar pentru procedura succesorala notariala (care este de competenta notarului de la ultimul domiciliu al defunctei).

Daca e asa cum banuiesc eu (s-ar putea sa ma insel, fiindca nu am date certe in expunerea dvs. cu privire la ultimul domiciliul al defunctei), ma tem ca nu puteti acuza omul ca nu s-a deplasat ...unde nici nu trebuia sa vina (ci doar sa va astepte acolo unde se afla)

Si apoi, interesul este ...tot al dvs. Fiindca sotul supravietuitor, daca NU are o alta locuinta, atunci are un drept de abitatie asupra casei in care a locuit ...si locuieste INCA. Pana cand? Pana la partaj. Deci el are tot interesul sa va duca cu vorba...
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
romascanu, moderator
Sotul supraviețuitor nu avea domiciliul din buletin la acea adresa si evident ca nici acum pentru ca sora mea, din motivele ei, nu l-a luat in spatii. In buletin are un alt domiciliu. Dar, evident, locuia la acea adresa. Sa inteleg ca desi sotul, care locuiește la câteva străzi de mine, care ne-a comunicat ca doreste bani si are si certificatul in original, daca amana sa vina la notar (desi in 2 luni trece termenul de 2 ani), trebuie ca eu sa umblu sa obtin duplicatul?
Faptul ca domiciliul nu l-a avut niciodată la acel apartament, poate avea vreo implicatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
AlexStoica, utilizator
Poate cineva sa-mi spuna in cat timp este eliberat un duplicat dupa un act (certificat de deces)?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune - testament adevar2014 adevar2014 Speta este urmatoarea: O persoana X isi face testament in spital inainte de deces cu o zi. X este casatorit a doua oara nu are copii nici din prima si nici ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora AlexStoica AlexStoica Buna ziua. Sora mea a decedat in decembrie 2012. Era casatorita, fara copii. Inainte de casatorie, prin act de vanzare-cumparare , a obtinut un apartament de ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)